И Перник подкрепи суверенна Украйна

И Перник подкрепи суверенна Украйна

В продължение на две вечери сградата на Областна администрация – Перник беше осветена в цветовете на украинското знаме по повод годишнината от началото на войната в Украйна. Това беше знак на съпричастност с украинския народ.

„Днес Украйна се бори не само за себе си, но и за нас, за Европа, за ценностите, в които вярваме“, сподели областният управител Людмил Веселинов. „С този жест искаме да покажем, че сме с Украйна, че подкрепяме нейния народ и нейната борба за свобода и демокрация“ каза още губернаторът.

Посланието на този акт е България да даде кураж на украинците да продължават своята героична битка, но и да покаже, че не са сами в нея. Това е и сигнал към българските граждани да подкрепят свободата, независимостта и териториалната цялост на държавите и да се противопоставят на агресията на авторитарните режими срещу демократичните ценности.

24 февруари е датата, която трябва да помним – в ранните часове на този ден през 2022 година започна масираното настъпление на Русия в Украйна. То представлява най-сериозната ескалация на Руско-украинската война от 2014 г. До момента загиналите са над половин милион души – войници и мирно население, а бежанците са милиони. Войната предизвиква и най-тежката бежанска криза в Европа.