Пикът на грипа в пернишко отмина, твърдят от ЦСМП

Пикът на грипа в пернишко отмина, твърдят от ЦСМП

Eкипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на  228, повиквания на спешния телефон 112 през изминалата седмица, което е с 50 по-малко   от предходната. Най-много са приетите повиквания в Перник- 141,  коeто e с 43 по-малко в сравнение с предходната седмица, в Радомир-46, което е с 4 повече от предходната седмица и Трън- 19, което е с 1 по-малко от предходната седмица. Във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са извършени 132 амбулаторни прегледа, което е с 5 по-малко от предходната. От тях отново най-много са в Радомир- 45, което е с 2 по-малко от предходната седмица. В Трън и Брезник няма промяна- 35.  Добрата новина е, че през седмицата спешните медици не са  установили нито един заболял от коронавирус по време на прегледите. Транспортираните през седмицата пациенти с линейки на ЦСМП са 94, което е колкото през предходната седмица. Радващото е, че при нито един от тях не е имало съмнение за коронавирус. През седмица спешните екипи  са се отзовали на 3 ПТП, от които 2 в Перник и 1 в Радомир, без тежко ранени. Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов.

„Анализът, който направихме за изминалата седмица показва, че е намалял както броят на повикванията на спешния телефон, така и малко на прегледите. Това е добра новина, която означава, че постепенно грипът в областта отминава. Въпреки това, броят на транспортираните болни се запазва, Това означава, че все още имаме болни от остри респираторни заболявания, наред с другите тежки заболявания на сърдечно-съдовата система. Затова моя съвет, особено към възрастните и хронично болните хора е да спазват поне елементарните противоепидемични мерки. При поява на простудно заболяване да търсят веднага личния си лекар и да избягват да се самолекуват“, заяви директорът на ЦСМП- Перник.

 Съветвам възрастните и хронично болните хора да избягват да посещават места, където се събират повече хора, без да имат предпазна маска на лицето си. Трябва да разпознаваме симптомите на грипа и на коронавируса. Грипът настъпва много бързо, за часове. Започваме да се чувстваме отпаднали, появява се главоболие, болки в мускулите, хрема. При коронавируса болестта настъпва по-бавно. Добрата новина е, че вече като че грипът измества коронавируса. Но не бива да подценяваме тези на пръв поглед банални заболявания Препоръчвам да се избягва самолечение“ заяви директорът на ЦСМП- Перник.