Отново се увеличават болните от варицела в региона, макар да е леко, твърдят от РЗИ

Отново се увеличават болните от варицела в региона, макар да е леко, твърдят от РЗИ

Леко са се увеличили през изминалата седмица заболелите от грип и остри респираторни заболявания в пернишка област. Регистрираните болни са 78, при 62-ма за предходната седмица. Заболеваемостта през този период е била 111,52%оо, при средна за страната 103,93 %оо към 19.02.2024 г. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.  Очевидно пикът на грипа в нашия регион преминава.

Незначително са се увеличили болните от варицела в региона. Констатираните заболели през седмицата са 34, при  33 за предходната седмица. Заболелите са основно деца. Най-много са болните деца на възраст 1-4 г. -14. Следват възрастовите групи: 5-9 г. – 13; 10-14 г. – 6 и 30-34 г. – 1. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Болните са от общините: Перник, Радомир и Земен. Засегнати са колективите на: ДГ №5 „Вела Пеева“ – Перник, ДГ №4 “Чуден свят“ – Перник, ОУ „Христо Ботев“ – Батановци, ДГ „Радомирче“ – Радомир и ХІІІ ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Перник.

Леко са се увеличили и болните от коронавирус. Регистрираните болни са 6, при 4 за предходната седмица. Хоспитализирана е жена на 82 г. от Перник. Добрата новина е, че няма починали.

Неприятната новина е, че през изминалата седмица са регистрирани 4 -ма болни от ентероколит, при нито един за предходната седмица. Заболелите са от Перник и с. Расник. Хоспитализирани са в СБАЛИПБ гр. София и МБАЛ „Р. Ангелова“ – Перник. От РЗИ увериха, че са извършени епидемиологични проучвания на всички регистрирани случаи. Обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 151 проверки.  От тях 42 са относно спазването на забраната за тютюнопушене.

През изминалата седмица, по време на проверките, здравните инспектори са издали 40 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

И през миналата седмица  РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта.  Взети са 30 проби от различни населени места в региона, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.