Радомирци искат издигането на войнишки паметник

Радомирци искат издигането на войнишки паметник

В Радомир шестима местни патриоти учредиха Инициативен комитет, който ще работи за издигането на войнишки паметник в града. Идеята е на учителя Славчо Свиленов, който съобщи за нея във Фейсбук. Членове на комитета са още Тони Томанов, Венцислав Калъпчийски, Красимир Свиленов, Тони Дамянов и Иван Омайски. Учредителите са на мнение, че жителите на Радомирския край, който е в пределите на Българската държава още от Освобождението, са сред активните участници в укрепването на държавността и защитата на страната ни във водените от нея войни.

„Участниците в Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война от Радомирско, са десетки хиляди. Загиналите мъже от нашия край в тези войни също се броят в хиляди.

На територията на града съществуват няколко възпоменателни плочи с имена на загинали участници във войните, паметник на опълченеца и спасител на Самарското знаме – Никола Корчев и паметник на Константин Цанков, загинал в Сръбско-българската война.

Градът ни е един от малкото в страната, в които няма нито един войнишки паметник на загиналите във войните за национално обединение поради многогодишно нехайство и липса на отношение към историята. Не може да приемем, че наличието на мраморна плоча с имена отговаря по достойнство на героизма и саможертвата на нашите деди“, заявяват от новосформирания инициативен комитет.

Те допълват, че целта им е да обединят възможно най-много техни съграждани, за да създадат заедно паметник, който да припомня за саможертвата.

„Паметникът ще бъде в почит към миналото и с мисъл за бъдещето, защото той ще възпитава в родолюбие и признателност младите поколения. За финансирането му ще използваме лични средства, както и такива на доброволни дарители. Скоро ще бъде открита сметка, по която желаещите могат да преведат пари, за да бъде реализирана инициативата. Периодично ще бъдат качвани публични отчети за средствата, които сме събрали и разходвали. Всеки дарител ще има право да изисква и получава информация относно дейността“, допълват инициаторите.

Освобождението на Радомир настъпва на 14 януари 1878 г., когато в града влизат ескадрони на Четвърти улански харковски полк под командването на подполковник Юрий Антониевич Задерновски, казаха за БТА от общинската администрация. Същата година в Радомир било донесено Самарското знаме, което се съхранявало в местната казарма и  било повод княз Александър Батенберг да посети града. Общо 25 храбри мъже от Радомирско са участвали в Българското опълчение за Освобождението на България. Имената им днес са изписани от благодарните потомци на паметна плоча на входа на града.