От  „Възраждане“ скочиха срещу изграждането на фотоволтаици в земеделски земи в региона

От  „Възраждане“ скочиха срещу изграждането на фотоволтаици в земеделски земи в региона

Против изграждането на фотоволтаични паркове в земеделски земи се обявиха от структурата на „Възраждане“ в Перник. Позицията си те заявиха на специална пресконференция вчера, в която участваха народният представител Димо Дренчев, съветниците Радослав Червенков от Перник и Антонио Ангелинов от Радомир.

„В момента в цялата страна, не само в Пернишко се извършва смяна на статута на земеделски земи, за да се превърнат във фотоволтаични паркове. Най-големият такъв се очертава да се изгради в Радомир. Перник също ще получи средства за изграждането на такива паркове на мястото на рекултивираните мини. Област Перник е на последно място в страната по наличие на земеделски земи, затова не трябва да се позволява те да се унищожават с договори за по 30-50 години“ – сподели Дренчев. Антонио Ангелинов от Радомир беше по-краен. Той сподели, че структурата на „Възраждане“ се готви да организира протести, ако община Радомир приема изграждането на фотоволтаици в земеделски земи. Към момента такива са предвидени в района на Гълъбник, в пространството между Стефаново и Друган и около Червена могила. „Това е неправилно, най-големият такъв парк в страната ще се изгради край Кондофрей. Ще бъде съсипана и планината Голо бърдо,защото ще се засегне връх Растова глава. Ние ще поставяме непрекъснато този проблем в общински съвет и сме готови и на протести“ – каза Ангелинов.

Лидерът на „Възраждане“ Перник Радослав Червенков сподели, че трябва да се търсят начини да се изграждат такива панели на жилищните блокове, на паркинги. Да се водят разговори с представители на етажната собственост.

Растова глава е връх в Голо Бърдо, който се намира на 2,6 км североизточно от село Червена могила и на 4,8 км източно от Радомир. Върхът е гол, заобиколен е от коларски пътища, но до най-високата точка няма такива и ориентацията е по формата на релефа. Изкачването става от коларски път, тръгващ от село Червена могила, пише уикипедия. Та перките на генераторите няма какво да съсипят там, уточняваме пък ние. Колкото до панелите на покривите на жилищните блокове например, както и на други сгради, не е ли редно преди да се лансират подобни идеи в публичното пространство, първо да бъде направено обществено допитване и да бъде изяснено отношението на потребителите – избиратели и данъкоплатци, към подобна идея?