Трудовият пазар в Перник започва да се съживява, търсят се общи работници, шивачки… 

Трудовият пазар в Перник започва да се съживява, търсят се общи работници, шивачки… 

След като  две-три седмици наблюдавахме спад в предлагането на нови работни места, то за радост през изминалата седмица трудовият пазар в Перник се съживи. През седмицата предлаганите работни места се увеличиха с 12 и станаха 91. Добрата новина е, че се увеличиха и свободните места за висшисти- с 6 и станаха 15.

През изминалата седмица се появи оферта за работа на 14 общи работници за Радомир.

Освен тях, през изминалата седмица на трудовата борса в Перник се предлагат свободни места за: чистач-хигиенисти, шофьор на товарен автомобил, рехабилитатор,  техник-механик на отоплителни, хладилни и вентилационни инсталации,  снабдител-доставчик,  електромонтьори, психолог, обслужващ работник промишлено производство, обслужващ бензиностанция- газостанция, рецепционист, горски стражари, помощник-готвачи, готвачи, лесничей, химик-аналитици, охранители, шивачи, бродировачи, пакетировачи, водач на мотокар, куриер, склададжия, касиер, работници правене на колбаси, технически сътрудник, биолози-микробиология, продавач-консултанти,  шофьор на тежкотоварен автомобил, специален педагог, логопед,  обслужващи магазин, монтажник на дограма, образователен медиатор, механици на търговски машини, техник-механици ЖП транспорт.

Може би все още е рано за оптимистични прогнози, но при всички положения трудовият пазар в региона се съживява с наближаването на пролетта. Доказателство за това е увеличаването на предлаганите свободни места както за всички видове специалисти.

През изминалата седмица преобладаваше търсенето на кадри за обслужващите дейности, а след тях за производството.

 И през отминалата седмица се запазва тенденцията  хората със средно и по-ниско образование да имат по-големи шансове да си намерят работа. На тях Бюрото по труда в Перник предлага 76 свободни места и 15 за безработни висшисти.