Тържествен рецитал и изложба в Архива за Левски

Тържествен рецитал и изложба в Архива за Левски

В навечерието на 151-та годишнина от гибелта на Апостола, в Държавен архив – Перник гостува съвместната изложба на Държавен Архив – Варна и БНР – Радио Варна под надслов „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“.

Тържествен рецитал, подготвен от учениците на Дванадесето основно училище „Васил Левски“ – Перник, даде старт на експозицията, която ще остане до края на м. март, за да достигне до повече млади хора от региона на област Перник. Ръководени от Елизабет Петрова – директор, Станислава Никифорова – класен ръководител и Галина Лозанова – ръководител на ЦОУД, третокласниците показаха познания за живота и делото на своя патрон пред медиите. В тяхно изпълнение и на седмокласничката Ралица Арсова прозвучаха подготвената за патронния празник нова песен и стихове, посветени на Васил Левски.

Таблата на изложбата „Гледай народната работа повече от всичко друго …“ включват отпечатан QR код, който препраща до звуков файл с подбран цитат от писмата. Идеята и реализацията са дело на главния редактор на Радио Варна – Веселина Божинова, а графичният дизайн – на Веселина Киричева. В ролята на Иван Драсов и Данаил Попов се чуват гласовете на журналистите Александър Йорданов и Валери Великов. Оригиналите на писмата са част от фонда на Иван Драсов, който се съхранява в Държавен архив – Варна. Оригиналите във витрините са документи от фондовете на Държавен архив – Перник и представляват свидетелства за съхранената памет за делото на Апостола в Пернишко.

Гости на събитието бяха председателят на общинската структура на Общобългарския комитет „Васил Левски“ и директор на Регионалния исторически музей в Перник Милан Миланов, историци и медии. В обръщението към децата той отправи послание да се гордеят, че са българи, да изучават националната история, да пазят и предават паметта за Апостола.