Обсъждаха иновациите в образованието в Перник

Обсъждаха иновациите в образованието в Перник

Перник бе домакин на двудневен форум за образователни иновации в Югозападна България, озаглавен „Иновативните училища – силата на споделения опит“. Организатори на събитието бяха Министерство на образованието, Регионално управление на образованието – Перник и ПМГ „Христо Смирненски“ – Перник.

„Само чрез диалог, само чрез споделяне на иновативни педагогически практики могат да продължат процесите на активна и ефективна трансформация на българското образование“, с тези думи зам.-министърът на образованието д-р Емилия Лазарова откри форума.

Областният управител на Област Перник Людмил Веселинов подчерта, че не случайно събитието се провежда в знаковата за града сграда на Минната дирекция.

„От тази сграда започва процесът на иновации, на смелите идеи, които и днес могат да бъдат доразвити в полето на съвременната зелена икономика. През тридесетте години на миналия век точно Перник дава тласък за индустриализацията на България“, сподели Веселинов.

„Горди сме с многото на брой иновативни училища на територията на нашата община. Изключително горди сме и с това, което се случва в ПМГ „Христо Смирненски“, гимназия, която предстои да се сдобие с най-модерната инфраструктура и условия за иновации в страната ни“, отбеляза зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев.

По време на двудневния форум директори и преподаватели от иновативни училища от Югозападна България, университетски преподаватели и представители на регионални управления споделиха добри практики и иновативни методи в преподаването.