Наполовина са намалели болните от грип в пернишко, твърдят от РЗИ

Наполовина са намалели болните от грип в пернишко, твърдят от РЗИ

Почти наполовина са намалели заболелите от грип и остри респираторни заболявания в региона. Регистрираните през седмицата болни са 62-ма, при 115 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период е била 88,65%оо, при средна за страната 120,43 %оо към 12.02.2024 г. Добрата новина съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Три пъти по-малко са болните от коронавирус през отминалата седмица. Констатираните заболели са само 2-ма, при 6 за предходната седмица.

През седмицата няма увеличаване на болните от варицела. Регистрираните болни са отново 33-ма. Заболелите са основно деца. Най-много са болните на възраст 1-4 г. – 15. Следват възрастовите групи: 5-9 г. – 9; 10-14 г. – 6 и 30-34 г. – 3. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Болните са от общините: Перник, Радомир, Ковачевци и Земен. Засегнати са колективите на: ДГ №5 „Вела Пеева“, ОУ „Св. Константин Кирил Философ“ – Перник, ДГ “Радост“- с. Лобош, ДГ „Радомирче“ и ОУ „Христо Смирненски“- Радомир.

По-малко са и болните от скарлатина. Констатиран е само 1 болен, при 2-ма за предходната седмица.

От РЗИ увериха, че при всички заразно болни са извършени епидемиологични проучвания. Обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 240 проверки. От тях 81 са относно спазване забраната за тютюнопушенето.33 от проверките са свързани със спазването на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.

И през изминалата година здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейни води в областта. Взети са 351 проби от питейни водоизточници в различни населени места на региона. Целта е да се установи дали отговарят на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването. Добрата новина е, че не са открити отклонения от качеството.