Мария Габриел и съпругът ѝ Франсоа – сред най-влиятелните двойки в Брюксел

Мария Габриел и съпругът ѝ Франсоа – сред най-влиятелните двойки в Брюксел

Вицепремиерът и външен министър и бъдещ премиер на България Мария Габриел и съпругът ѝ са сред най-влиятелните двойки в Брюксел. Те попадат в нетрадиционна класация на „Политико“ в чест на празника Свети Валентин, в която са включени 14-те семейства с най-сериозно влияние в столицата на Европейския съюз.

Там попада и българската евродепутатка от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел със своята половинка.

Междуинституционален любовен интерес – така се описват взаимоотношенията между Франсоа Габриел и Мария Габриел. Романсът на семейството започва в ЕП през 2010 г., но оттогава се разпростира в институциите на ЕС – и на континента.

“Мария Габриел сега е вицепремиер и министър на външните работи на родната си България, след като е била еврокомисар”, пише “Политико”, цитиран от „24 часа“.

Как са се запознали Мария и Франсоа?

Мария Неделчева се среща с Франсоа Габриел малко след избирането си за европарламента. По това време Франсоа е асистент на Джоузеф Дол, тогавашен ръководител на групата на ЕНП. Дол бил и кум на сватбата им през 2012 г., описва “Политико”.

Днес Франсоа Габриел е заместник-началник на кабинета на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и отговаря за външните отношения с южните съседи на ЕС и Западните Балкани.

Франсоа Габриел би искал двамата по-често да работят заедно, защото им е трудно да са разделени между София, Брюксел и Страсбург.

Още една българска връзка – Ева и Никлас Майдел

В класацията за Ева Майдел пише, че тя вече е успяла да се наложи, както сама е казвала, като “човекът, към когото да се обърнете за цифрови въпроси”.

По време на първия си мандат като евродепутат тя се омъжи за Никлас Майдел, виден адвокат по сливания и придобивания.

Тези дни Ева Майдъл често е сочена за бъдещ еврокомисар на България, твърди “Политико” и допълва, че тя си е изградила репутация като приятел на техгигантите в Комитета по промишленост, изследвания и енергетика. Там г-жа Майдел ръководи работата на групата си от ЕНП по Закона за чиповете, правилата за киберсигурност и стратегията за данни.

Сред останалите 12 най-влиятелни двойки попадат други политици и представители на големи корпорации, повечето от тях също са срещнали половинките си покрай своята работа в Брюксел./ Marica.bg