Изложба, посветена на годишнината от гибелта на Васил Левски, гостува в Държавния архив в Перник

Изложба, посветена на годишнината от гибелта на Васил Левски, гостува в Държавния архив в Перник

Изложбата „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“, създадена по повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски, гостува в Държавен архив – Перник. Експозицията, изготвена през миналата година, ще бъде представена утре, информираха от институцията. 

Заглавието ѝ е вдъхновено от цитат от писмо на Апостола до Христо Иванов – Големия от 4 август 1872 г. Гостуващата изложба е на варненския архив и Радио Варна. Идеята и реализацията са дело на главния редактор на медията Веселина Божинова, а графичният дизайн е на Веселина Киричева.

Експозицията се състои от 10 табла. На първото са представени снимки на Васил Левски, Данаил Попов и Иван Драсов с кратки биографични данни. Последното табло е посветено на паметника на Левски и Алеята на възрожденците във Варна. 

На останалите табла са представени 14 писма от кореспонденцията между Драсов и Попов, съратници и приятели на Левски, разменени в периода между 2 и 14 декември 1872 г., близо месец преди залавянето на Апостола, и между 15 и 27 май 1873 г., свързани със събитията в Къкрина. Оригиналите на писмата са част от фонда на Драсов, съхраняван в Държавен архив – Варна. 
Таблата на изложбата са придружени от отпечатан Кю Ар (QR) код, препращащ до звуков файл с подбран цитат от писмото.  

Официалното представяне на изложбата в Перник ще бъде открито от ученици от начален курс на ХII Основно училище „Васил Левски“ в Перник.

Експозицията е част от проявите по повод 151 години от гибелта на Апостола на свободата, които ще бъдат отбелязани в Перник. На 19 февруари ще се състои общоградско поклонение в памет на великия революционер на паметника му в близост до Двореца на културата.