Зимата се завърна, градусите паднаха, но от днес очакваме по-добро време

Зимата се завърна, градусите паднаха, но от днес очакваме по-добро време

След топлата седмица, се задава понижение на температурите, свързано с пренос на по-студена въздушна маса, която ще понижи минималните температури.

Очакваните максимални температури ще се задържат над климатичната норма, съобщават синоптиците от Meteo Balkans. Облачността ще се задържи променлива, а в котловинните полета ще има условия и за мъгли или ниска слоеста облачност. По-съществено понижение на температурите започна от сряда. Застудяването ще бъде съпроводено и с валежи от сняг, над планинските райони.

Времето в четвъртък, петък и през уикенда

Спиране на валежите очакваме от четвъртък. Вятърът ще отслабне, а облачността ще се разкъса до слънчево време. Температурите слабо ще се повишат, но сутрешните ще се задържат под нулата. В котловините и низините ще има условия и за мъгли. Минималните температури ще са около нулата, а максималните , ще се повишат и ще са  между 6° и 13°С.

В петък от запад облачността ще се увеличи, но ще е предимно средна и висока. Температурите ще се повишат. Ще духа слаб югозападен вятър. Разваляне на времето очакваме през уикенда. Очакваните максимални ще са между 8-15°С.

С ориентиране на вятъра от северозапад ще проникне по-студена въздушна маса. Времето ще е предимно облачно ще започнат и валежи от дъжд, а със застудяването в Западния и Централния Предбалкан ще преминат в сняг. Температурите ще се понижат. Очакваните максимални ще са между 2-4°С.

Изгледите са, че в Западна и Северозападна България ще има условия и за слаби валежи от сняг.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS. От Meteo Balkans припомнят, че подобни прогнози са несигурни в дългосрочен 7-дневен план, и е възможно да претърпят изменения.