„В и К“ не изпуска вода от язовир „Студена“, дъждовете са увеличили нивото на река Струма

„В и К“ не изпуска вода от язовир „Студена“, дъждовете са увеличили нивото на река Струма

„В и К“ в момента не изпуска вода от язовир „Студена“ в река Струма“. Това увери управителят на водоснабдителното дружество в Перник инж. Борислав Иванов, на въпроса- изпуска ли се вода от язовира в момента и по колко.

„Вчера ходих до пречиствателната станция за питейни води и ми направи впечатление, че дерето, в близост до пътя, който води към ПСПВ са пълни с вода от падналите дъждове. След като това дере е пълно, то и притоците, които се вливат в река Струма са пълни с вода и от там и нивото на реката се е повишило. В момента в язовира имаме  около 5 000 000 куб. м свободен обем. В момента обемът на язовира е 19 428 900 куб.м при капацитет 25 200 000 куб.м. Притокът е 1412 л/сек., а разходът- -695 л/сек. При валежи ние избягваме да изпускаме язовира, за да не се вдигне допълнително нивото на река Струма. Аз уверих и кметовете на  населените места, които са по поречието на реката, че не изпускаме вода от язовира с оглед синоптичната прогноза за предстоящи валежи. Наблюдаваме непрекъснато обема на язовира и няма да допуснем залпово изпускане на вода“, увери инж. Иванов.

Така е „възстановен“ изкопът на шахтите през блок №60 в кв. „Изток“

На въпрос на Днес и Утре- как върви изпълнението на заложените дейности по водния цикъл, управителят на „В и К“ поясни:“ Приключихме първа фаза на проекта и предстои да стартираме втората фаза. Но трябва от холдинга да ни дадат указания как да продължим с втората фаза“. Информирахме инж. Иванов, че имаме сигнали на редакционната ни поща за некачествено свършена работа от страна на фирмата-изпълнител на дейностите по ул. „Благой Гебрев“ в кв. „Изток“ и изграждането на канализационната шахта срещу бл. №60. Управителят на „В и К“ ни увери, че веднага ще бъде направена проверка и фирмата-изпълнител ще бъде задължена да си свърши работата както трябва и да отстрани констатираните нередности.