Компанията „АК Електрик“ АД получи сертификат клас „А“

Компанията „АК Електрик“ АД получи сертификат клас „А“

Компанията „АК Електрик“ АД, която е част от глобалния производител AQ Group AB, получи сертификат клас „А“. Инвестиционният им проект е в размер на 10.4 млн. лв. и е свързан с разширяване на дейността на дружеството и изграждане на модерна и високотехнологична фабрика в Перник. Очаква се компанията да разкрие 170 нови работни места. Във фабриката ще се произвеждат крайни продукти за електрооборудване, предназначени за възобновяеми енергийни източници и за пренос на енергия за водещи световни компании. Закупихме нови машини и ще продължим да инвестираме в ново оборудване“, заяви изпълнителният директор на едно от най-големите предприятия в Югозападна България Емил Николов. Той подчерта, че за компанията е от ключово значение и инвестицията в развитието на служителите чрез преквалификация и обучения. „Производствените ни мощности са разположени в Радомир, Перник и Кюстендил и общо имаме над 1200 служители“, добави той. Компанията е един от лидерите в проектирането и производството на електрически табла и сложни метални компоненти за индустриални клиенти. Дейността й е свързана с проектиране и асемблиране електрически табла и обработва черни и цветни метали.

Сертификатът е поредно признание за екипа на Компанията „АК Електрик“ АД. Той бе връчен на специална церемония, на която три

компании, които оперират в Перник, София и Свищов, получиха инвестиционен сертификат от Министерство на иновациите и растежа. От пресцентъра на ведомството съобщиха, че общата стойност на инвестиционните проекти е около 40 млн. лв. Очаква се те да разкрият над 210 работни места в трите града. По време на церемонията стана ясно, че за периода от 6 юни 2023 г. до 5 февруари 2024 г. МИР е издало 21 сертификата за инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). 12 от тях са клас „А“, 6 са за инвестиция клас „Б“ и три са за приоритетни проекти. Планираните инвестиции са в размер на 499.5 млн. лв., по които ще се разкрият 2010 нови работни места, съобщи министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на церемонията в петък. Тя посочи, че в сравнение със същия период преди година това представлява 41% увеличение на размера на сертифицираните инвестиции и малко над 18% ръст в очаквания брой нови работни места. Този месец сме в процес на издаване на още два сертификата за проекти в размер на над 10 милиона лева,“ подчерта Стойчева.