Отмениха грипната епидемия в пернишко, учебните занятия се възстановяват от утре

Отмениха грипната епидемия в пернишко, учебните занятия се възстановяват от утре

На заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания/ОРЗ/ в областта в последния работен ден на тази седмица, бе взето единодушно решение за обявяване на край на грипната епидемия. Решението се основава на информацията, която РЗИ предостави на заседателите. В нея се посочва, че е налице тенденция към намаляване на заболеваемостта. След въведените ограничителни мерки за борба с грипа се наблюдава значително намаляване на броя на болните от грип и ОРЗ в областта. През пета седмица броя на заболелите е 115, а заболеваемостта е 164,43%оо. През шеста седмица се спазва тенденцията към намаляване на болните от грип и ОРЗ.  В информацията се посочва, че към 9.02.2024 г., изчислената 7-дневна заболеваемост е 97.24%оо (което е 68 болни) и е под епидемичното ниво от 155 заболели на 10 000  човека население. Това информираха от Регионалната здравна инспекция. Инспектори от РЗИ – Перник са извършили 150 проверки за спазване на противоепидемичните мерки в лечебни заведения, детски заведения и обекти с обществено предназначение в региона.

От здравната инспекция поясниха, че отпадат въведените със заповед на директора на РЗИ – Перник от 29.01.2024 г. мерки. Възстановяват се присъствените учебни занятия на територията на областта от утре- 12.02.2024 г.

Въпреки обявения край на грипната епидемия, остават в сила някои препоръчителни мерки за намаляване възможността от заразяване с грип:

-Редовно миене на ръцете със сапун и вода или използване на дезинфектант за ръце;

-Избягване на контакт с хора, които са болни;

-Избягване на струпвания на повече от двама човека в обекти с обществено предназначение;

-Проветряване редовно на помещенията;

-Носене на защитна маска на лицето при струпване на много хора на обществени места.