Лошото време прекрати преждевременно слалома в Банско!
Снимка: БГНЕС

Лошото време прекрати преждевременно слалома в Банско!

Слаломът от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в родния зимен курорт Банско бе прекратен преждевременно заради лошите метеорологични условия,

Силен дъжд, примесен със снеговалеж, бурен вятър и лоша видимост доведоха до решение от страна на рейс директора на Международната федерация (ФИС) Маркус Валднер състезанието да бъде отменено след забавяне от около половин час. „Много силен вятър. Проблемът беше и дъждът. Нямаше просто добра видимост. Не беше достатъчно добре за състезателите да карат в тези условия. Да, прогнозата не е добра за втория манш. Ще има повече вятър, както и значително по-лоши условия – не е лесно да вземеш такова решение“, каза самият Валднер.

Лошото време не попречи стартът в Банско да започне по предварителен план в 10:30 часа българско време. Първият от двамата българи, заявени за участие – най-добрият ни скиор Алберт Попов, се спусна по трасето със стартов номер 17, като даде 15-о време, на +3.59 сек зад водача Клеман Ноел от Франция. Аби не съумя да се справи с неблагоприятните условия. Той бе подкрепян неистово от българска агитка, като повечето от тях бяха с фланелки „Go Abi, Go“. Алберт кара по пистата пред погледа на президента на Република България Румен Радев, както и пред своите близки – баба му Албена и дядо му Тодор, както и на неговото семейство – съпругата му Деница Чаева и дъщеря му Кая.

В крайна сметка, Попов бе 22-и от 29 завършили скиори. Двама състезатели не финишираха, а прекъсването дойде преди спускането на Жан Кранец от Словения. След това в продължение на около половин час организаторите дискутираха дали си струва първият манш да бъде завършен. Това така и не стана, а резултатите до спускането на Кранец се анулират и няма да важат за Световната купа. Преждевременното прекратяване на първия манш не позволи и на Калин Златков (стартов номер 68) да се спусне по пистата.

„Много трудно решение, но беше преценено, че с оглед на лошата видимост, както и на прогнозата за следващите часове, състезанието трябва да бъде преустановено. Ние сме доволни, защото се положиха много усилия за провеждането на тези стартове. Имахме доста трудности при организацията, но крайният резултат за нас е позитивен. За съжаление, това е спортът, във високата планина, в непредсказуеми условия, спортът е високорисков и трябва да взимаме трудни решения. Искрено ми се вярва, защото ние изминахме много дълъг път. Това е девета алпийска Купа, много сериозна репутация имаме, с домакинства на различни дисциплини. Надявам се да продължим по този път и да организираме отново големи прояви не само при ските, но и в сноуборда. Понякога се налага да се сблъскваме и с подобно ситуации, но това е част от спорта“, коментира генералният секретар на родната федерация Георги Бобев.