Проф. Георги Рачев направи ранна прогноза какво пролет ни очаква

Проф. Георги Рачев направи ранна прогноза какво пролет ни очаква

Какво време ни очаква през пролетта? Климатологът проф. Георги Рачев сподели своята прогноза пред „Телеграф“.

Баба Марта може да е с 1,5 градуса по-топла след седем години хладна пролет у нас, заяви той. Прогнозите и на европейските, и на американските специалисти сочат, че пролетта над България ще бъде с нормални температури или тя ще е малко по-топла от обичайното.

През последните няколко години у нас имаше климатична тенденция за по-хладна пролет. „1,5 градуса по-топъл март от климатична гледна точка не е много, но на фона на досегашната тенденция тази прогноза е обнадеждаваща за една нормална пролет“, отбелязва професорът.

Март месец е със средни многогодишни температури от 5,5 до 9 градуса. Валежите през март ще са в норма.

Слънце

Очаква се април също да е малко по-топъл, сочат изчисленията на Европейския център за средносрочни прогнози и на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания. Очаква се месецът да е с около половин градус по-топъл от нормалното.

През април рязко се увеличават температурите и продължителността на слънчевото греене, тогава най-после ще можем да приберем навреме палтата в гардероба. Средните месечни температури за равнинната част на страната са между 8 и 14 градуса, а покрай морето е малко по-хладно с градус-два, което се дължи на охлаждащия ефект на студената морска вода.

Валежите са малко повече от март и са между 45 и 70 литра на квадратен метър. Те се очакват да са малко по-големи с около 10-15%.

Зелено

И през май се очакват нормални температури. Възможно е да е малко по-топло с около половин градус. Това е напълно реално в рамките на възможната статистическа грешка при дългосрочна прогноза, отбелязва климатологът.

Май се характеризира с най-голям скок на средните месечни температури. Тогава на практика на територията на цяла България започва масова вегетация. Средната месечна температура е между 15 и 19 градуса.

Май винаги се е отличавал с високи валежи. Те са между 50 и 80 литра в равнините и във високите части на планините достигат между 120-140 литра на квадратен метър. Очакват се нормални валежи, дори в Западна България с 10% повече от нормата.