Д-р Александър Златанов: Разпространението на грипа в пернишко е спряно, а пикът му преминава

Д-р Александър Златанов: Разпространението на грипа в пернишко е спряно, а пикът му преминава

„Реагирахме много адекватно и навреме и успяхме не само да ограничим, но и да спрем разпространението на грипа в областта“. Това заяви директорът на Регионалната здравна инспекция в Перник д-р Александър Златанов на въпроса- каква е ситуацията с грипната епидемия в областта в момента.  Според д-р Златанов, обявяването на грипната епидемия в региона е било много навременно и адекватно на ситуацията.

„Спирането на учебните занятия за учениците, наред с всички останали противоепидемични мерки, които предприехме, ни помогнаха не само да ограничим разпространението на грипа, но и да го преустановим. Информацията, с която разполагаме за заболеваемостта в региона през изминалата седмица показва, че броят на заразените с грип намалява значително. Преустановяването на учебните занимания  позволи не само да намалим разпространението на грипа в училищата, но и да ограничим възможността децата да го пренасят у дома- сред родителите и възрастните хора. Знаем, че най-уязвими при грипна епидемия са възрастните и хронично болните хора“, поясни д-р Златанов.

За разлика от други региони на страната, в които се наложи РЗИ да удължава грипната ваканция и да въвеждат допълнителни противоепидемични мерки, в пернишка област не се наложи въвеждането на такива мерки.

На въпроса- кое определя ефекта от въвеждането на противогрипните мерки, при обявяването на грипна епидемия, д-р „Златанов поясни: “Много е важно мерките да се предприемат навреме и да са адекватни. Но най-важното е да се вземат комплексни противоепидемични мерки, които обуславят положителния ефект в борбата с ограничаването на  разпространението на епидемията. Не е за подценяване съдействието и съвместните усилия, които положихме всички заедно- РЗИ, общинските управи, здравните заведения. И в момента се вижда, че няма натиск както върху здравните заведения, така и върху общопрактикуващите лекари. Това означава, че пикът на епидемията е преминал и тя постепенно затихва. Но в никакъв случай  все още няма да отменим някои противоепидемични мерки. Имам предвид носенето на маски в аптеките и болниците и някои други, които ще обсъдим на заседанието в щаба, което ще се проведе утре. На него ще предложа да отменим заповедта за пандемията и от понеделник учебните занятия в областта да се възстановят“, заяви д-р Златанов.