Земеделци от Брезник, Перник и Радомир излязоха на  справедлив протест

Земеделци от Брезник, Перник и Радомир излязоха на  справедлив протест

Фермерите, които са ангажирани в секторите животновъдство, растениевъдство и зърнопроизводство от общините Перник, Брезник и Радомир, излязоха на протест.

 Около 12.30 ч., за около един час,  протестиращите земеделци от община Брезник блокираха пътя за граничния пункт „Стрезимировци“, на изхода от Брезник.

Протестиращите земеделци от община Радомир блокираха пътя Перник-Кюстендил.

Земеделците от Перник се събраха около 10.00 ч пред спортна зала „Борис Гюдеров“.  Към 11.00ч те се отправиха на шествие към пътен възел „Даскалово“, където  направиха няколко обиколки  и отново се върнаха пред спортната зала.

Исканията на земеделците са свързани с подпомагане на малките и средните стопанства, промяна на Закона за поземлените отношения и премахване на едногодишните договори за наемане на земя, приемане на Закон за браншовите организации и др.

„И досега Министерството на земеделието допускаше грешки, но правителството на Продължаваме промяната надмина всички досегашни правителства. Полагащите ни се субсидии за работа във високопланински район, в каквито работим ние, обикновено получавахме най-късно до края на декември. Вече сме февруари, а никой не говори за пари. Предложението на премиера Денков  държавата да подпомогне стопанствата, които докажат пред НАП, че са на загуба за миналата година е наглост. Общоизвестна истина е, че, ако някой земеделски производител завърши на загуба годината, автоматично ще си поискат от него отпуснатите му заеми, ще бъде лишен от получаването на нови субсидии и какво ли още не. Затова всеки се стреми да докаже, че е завършил годината с минимална печалба. Нашите управници не районираха страната ни и сега ние не можем да обработваме терените с над 10% наклон да се обработват сред 15 февруари. Нашите картофопроизводители не получават вече никакви субсидии. Въобще, за каквито рестрикции се сетите, такива се налагат на земеделските производители с цел да се орежат субсидиите им. Затова състоянието в сектора е плачевно не само за зърнопроизводството, но и за животновъдството и растениевъдството. Тези милиарди, които се споменават от министъра нямат нищо общо с реалността. Ние получаваме субсидиите си една година назад. А в милиардите, за които говори премиера Денков, влизат и парите, които получават общините по програмата за Развитие на селските райони, и заплатите и всичко. Реално от тези пари до нас достигат твърде малко средства. Ние искаме елементарни неща, за да продължим да работим. Трябва да бъдат отстранени и нередностите в новия стратегически план за развитие на земеделието и селските региони относно сроковете за оран в планинските и полупланинските райони. Ако така продължаваме, гарантирам, че тази година повечето малките земеделски производители не само в региона, но и в цялата страна са заплашени от масови фалити“  заяви председателят на Национално сдружение „Обединени земеделски производители“ Венцислав Митков.

Според него, работещите в сектора остават в стачна готовност, докато исканията им не бъдат изпълнени.