Перспективите за развитието на Перник като туристическа дестинация бяха представени  на дискусия

Перспективите за развитието на Перник като туристическа дестинация бяха представени  на дискусия

Идеи за развитието на Перник като туристическа дестинация бяха представени  на дискусия „Перник – миньорски и маскарадни традиции, бъдещето на туризма в общината“. Тя се проведе в сградата на Минната дирекция. 

На събитието, което се организира от община Перник, съвместно със „Стандарт”, присъстваха: зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, зам.-кметът на община Перник инж. Мирослав Стоицев, областният управител Людмил Веселинов, зам.-председателят на Националния борд по туризъм д-р Мартин Захариев, както и представители на изпълнителната и законодателната власт,  кметове от региона,  туристическия бизнес, неправителствения сектор и научните среди. Всички те си поставиха за цел да начертаят посоката за развитие на региона чрез културно-исторически, събитиен и поклоннически туризъм. Форумът  представи и Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва” като визитна картичка на Перник и България и очерта огромните възможности за поклоннически туризъм. Участниците в дискусията се обединиха около това, че Перник е „златна мина“ от туристически обекти и история, която трябва да се разкаже и покаже на повече хора. За това обаче те заявиха, че са необходими повече реклама, помощ от държавата и кадри.

„Възможностите и перспективите на нашия град са немалки. Към момента туристическият потенциал на Перник се свързва основно с визията на града като Европейска маскарадна столица“, сподели зам.-кметът на община Перник Мирослав Стоицев и добави, че това дава добри възможности за популяризирането на останалите културни и природни дадености. Стоицев подчерта, че пред общинската администрация стои отговорната задача да презентира още по-добре туристическите ресурси на града с всички интерактивни и съвременни способи.   Той добави, че Перник се гордее и със своите културни  дейности, както и със своята хилядолетна история, каза още Стоицев. „Сред перспективните обекти в района са Пернишката крепост, множеството православни храмове, сградата на Двореца на културата и Минната дирекция. Градът ни се гордее и с единствения на Балканите подземен музей на минното дело, който е оформен в първите въглищни рудници в страната ни“, каза още зам.-кметът на Перник.

Областният управител Людмил Веселинов беше категоричен, че държавната власт в Перник полага грижи за опазването на културното и историческо наследство. Пример е запазването на Минната дирекция и връщането й на перничани. „Днешното събитие се провежда в историческата сграда на Минната дирекция, която през последната година също прие хиляди посетители. Този успех дължим на съвместните усилия на държавата и местната власт, чрез които това архитектурно бижу бе върнато на жителите и гостите на Перник“, сподели Веселинов и допълни, че обектите в региона, които биха били интересни за туристите са множество. „Туристите харесват истории за подземни светове, мистични места, портали, религиозни култове. Най-старият култов зидан градеж, открит в нашите земи, от времето на древните шумери е близо до Брезник – храм –кладенецът край село Гърло“, каза областният управител. Той добави, че неизвестен предшественик на Леонардо Да Винчи от нашите земи е видял библейския сюжет “Тайната вечеря” по особен начин в Земенския манастир „Св. Йоан Богослов“. На него Христос е изобразен два пъти, с два образа – единият Христос подава хляба, другият – разлива виното. „Двойният Христос не може да бъде видян никъде другаде. Този различен прочит прави храма в манастира изключително ценен за световната култура“, подчерта Веселинов.

„Тайната за развитието на туризма в Перник се крие в синтеза на всичко онова, което градът и областта предлагат събрано на едно място. Перник е много близо до онова, което разбираме като бранд – преживяване, уникалност, нещо което го отличава от останалите региони“, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя коментира, че се радва, когато вижда ласкавите отзиви за проведеното само преди дни издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. „Поздравления за организацията и прекрасния спектакъл по откриването, който остави отпечатък в хилядите гости на фестивала“, каза още зам.-министърът на туризма.

„Много е важно да говорим за развитието на туризма в Пернишко. За културните традиции на този регион и да изградим поредния регионален бранд за развитие на туризма и културата.  В момента се изработва план за бранд България, търси се мнението на представители на общините, на специалисти“, каза главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова. Тя добави, че София и страната са длъжници на Перник. „Трябва да се намерят начини туристите да открият Перник като дестинация, има толкова неща, които могат да се видят. Туризмът в региона има бъдеще и има всички предпоставки да бъде целогодишна дестинация“, каза още тя.