Държавата ще подпомогне само стопанствата, които са били на загуба миналата година

Държавата ще подпомогне само стопанствата, които са били на загуба миналата година

Държавата ще подпомогне финансово само зърнопроизводителите, които могат да докажат, че стопанствата им са били на загуба за 2023 г. Това съобщи  вчера премиерът Николай Денков след среща с представители на браншови организации на земеделски производители.

Подпомагането ще стане чрез подаване на декларации в Националната агенция за приходите до края на февруари.

„Представителите на сектора ще се видят с организациите, ще разкажат за схемата на подпомагане и се надяваме да бъде приета, защото е разумна“, посочи премиерът.

Самите земеделци заявиха, че тепърва ще се решава дали да има протести, след като съобщят на своите представители резултатите от разговорите в Министерския съвет.

Николай Денков добави, че помощта в земеделския сектор ще бъде разделена между два подотрасъла – единият, свързан със зърнопроизводството, а другият с мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя. И в двата подсектора са предложени различни подходи, тъй като има особености, допълни той.

По отношение на втория отрасъл, Николай Денков съобщи, че чрез преструктуриране на средства, които не са за сметка на стратегическия план, са осигурени 150 млн. лева. По думите му парите ще бъдат разпределени по формули, които изглеждат разумни, като схемата за подпомагане ще бъде представена на организациите от този отрасъл.

Подпомагането е за срок до 30 юни, тъй като от тогава на европейско ниво е продължена помощта, свързана с Украйна. 

Всички средства са в рамките на налични средства чрез преструктуриране на бюджета, заяви още премиерът. Той обясни, че въпросът с исканата оставка на земеделският министър не е бил обсъждан на срещата, въпреки, че от бранша настояха той да си тръгне от поста.