Бъкингамският дворец: Kралят е диагностициран с рак след лечение на уголемена простата

Бъкингамският дворец: Kралят е диагностициран с рак след лечение на уголемена простата

Кралят Чарлз III е диагностициран с рак и днес е започнал лечение. Това съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от „Скай нюз“. Принц Хари, който в момента живее в Калифорния, е разговарял с крал Чарлз III за диагнозата му и ще пътува до Обединеното кралство, за да го види през следващите дни, уточни Би Би Си.

Кралят Чарлз III ще продължи да провежда седмичните си аудиенции с премиера Риши Сунак. Те ще бъдат съобразени с лечението на монарха.

Като държавен глава кралят има важна конституционна роля в консултирането на правителството, уточни „Скай нюз“.

Чарлз III ще продължи да изпълнява своите конституционни задължения без да прибягва до услугите на съветници.

Диагнозата на монарха е поставена след лечение на уголемена простата, въпреки че според двореца кралят няма рак на простатата.

Дворецът не потвърждава какъв вид рак има 75-годишният монарх, уточни „Скай нюз“.

Говорител на двореца казва: „Негово Величество е лекуван от доброкачествено уголемяване на простатата.

Именно по време на тази интервенция е отбелязан отделен проблем, който буди безпокойство и впоследствие е диагностициран като форма на рак“, посочват от двореца.

Това второ състояние сега ще получи подходящо лечение, става ясно от официалното съобщение.

Лекарите са посъветвали монарха да преустанови всякакви публични задължения.

Вчера кралят беше заснет да маха с ръка, след като двамата с кралицата присъстваха на църковна служба в Сандрингам, Норфолк.

Това беше първата му публична поява, откакто беше изписан от клиниката в Лондон миналия понеделник.

В края на януари кралят се подложи на процедура заради увеличена простата и прекара три нощи в болницата.

В изявление на Бъкингамския дворец днес се казва: „Кралят е благодарен на медицинския си екип за бързата намеса, която стана възможна благодарение на неотдавнашната му болнична процедура.

„Той остава изцяло положително настроен по отношение на лечението си и очаква с нетърпение да се върне към пълноценната си обществена дейност възможно най-скоро.

Негово Величество реши да сподели диагнозата си, за да предотврати спекулации и с надеждата, че това може да помогне за общественото разбиране на всички онези по света, които са засегнати от рак“, става ясно от официалното съобщение.

Кралят пътува от Сандрингам до Лондон тази сутрин, за да започне лечението си амбулаторно. Тази вечер той е у дома си в Лондон./ news.bg