Сурвакари гониха злите сили в Трън на традиционния зимен маскараден празник

Сурвакари гониха злите сили в Трън на традиционния зимен маскараден празник

Емоционално и с много веселие премина четвъртото издание на станалия вече традиционен зимен маскараден празник. Той се организира от Община Трън и  Народно читалище „Гюрга Пинджурова – 1895 г.“

Празникът започна в 12 часа с поздравление от кмета на община Трън Цветислава Цветкова към участниците в празника и присъстващите, които бяха изпълнили площада пред сградата на читалището.

„За четвърта поредна година имам удоволствието и честа, в качеството си на кмет на Общината, да открия зимния празник на маскарадните игри в Трън. Маскарадните игри в трънско са били част от традицията на българската маскарадната обредност, която има хилядолетна традиция. Символиката на игрите с маски изразява пролетното събуждане на природата, подготвянето й за ново начало. Посланията са насочени към прогонването на злите сили и пожелания за здраве и плодородие. Празниците са онези събития, които ни дават надежда, че животът ще бъде по-добър и ще запазим живи българските традиции, за да пребъдем като народ. Защото там, където традицията е жива, коренът не съхне“, заяви в поздравлението си кметът на Трън.

След това участниците в празника, начело с кмета на Трън, преминаха по централните улици на Трън  и отново се върнаха на площада пред читалището.

Участници и гости на празника бяха поздравени от танцовия състав при клуб “Зора”. След това всяка група дефилира самостоятелно като представи характерни местни обичаи.

Първа се представи детската сурвакарска  група при НЧ“Наука-1967г“ в село Черна гора, община Перник. Ръководител на групата е Петър Петров, а синът му- 4-годишният Даниел, е най-малкият болюбашия в областта.

 Освен нея, в празника участваха още: детската сурвакарска група на брезнишкото село Велковци; кукерската група от 82-ро основно училище “Васил Априлов” в  София с ръководител Рада Андонова и детска сурвакарска група „Преличотине“ от град Трън. Заради грипната епидемия на празника на дойдоха 2 групи- една от Перник и една от Благоевград.

След представянето на всяка група, нейният водач получи награда от кмета Цветислава Цветкова- грамота и красив керамичен сувенир, изработен от майсторите от Бусинци.

В края на програмата всяка група си направи с кмета на Трън снимка за спомен от празника.