Здравка Евтимова с отличие като най-добър автор

Здравка Евтимова с отличие като най-добър автор

Българската писателка – перничанката Здравка Евтимова спечели грамота за най-добър автор от американската платформа Critters. Тя е избрана за наградата след гласуване на читатели и писатели на научнофантастичната литература.

Евтимова е отличена и с грамоти в две други категории след годишното допитване до потребителите на платформата. Нейният роман „He May Wear My Silence“ (Той носи моето мълчание) е избран за най-добър научнофантастичен и фентъзи роман. Книгата грабва приза и в категорията за „най-добър роман с елементи на магически реализъм“.
В началото на 2024 г. писателката стана и първият носител на новоучредената награда за фантастика Dr. T. O’Connor Sloane в САЩ. Призът ѝ беше връчен отново за работата ѝ по същия роман.

Действието в книгата се развива в България, а в историята са преплетени български фолклорни мотиви, като основен фантастичен елемент в нея са самодивите.

Произведенията на Здравка Евтимова са превеждани в десетки страни по света и публикувани в най-авторитетните американски издания.
Писателката, родена в Перник, е носител на много награди, включително и от BBC, a нейният разказ „Кръв от къртица“ беше включен в антология с препоръчителни четива за осмокласници.

Critters е онлайн платформа, която се представя за първата работилница за писатели в мрежата. В нея писатели и читатели преглеждат работата на другите и дават обратно мнение и оценка за различни произведения.