Готвят по-строги наказания за престъпления в интернет

Готвят по-строги наказания за престъпления в интернет

По-строги наказания за престъпленията в интернет предлага Министерството на правосъдието. От там предлагат със затвор да се наказват потребителите, които създават фалшиви профили на реални хора. Предложените промени могат да „развържат ръцете“ на разследващите, смятат експерти.

„Кражба на самоличност в онлайн среда“ – така правосъдното министерство нарича престъплението в предложението си.

Подобни деяния разкриват голяма степен на обществена опасност, защото компрометират правата на личността в интернет пространството. Онлайн самоличността са онези данни, които събрани на едно място, могат да посочат конкретен човек и тези данни не са много или сложни за набавяне.

„Например, две имена и снимка биха били, по силата на това определение, нашата дигитална идентичност“, разясни киберекспертът Любомир Тулев.

А за създаването на фалшив профил не са нужни специални умения. За фалшив профил в интернет се  предвиждат до 3 години затвор.

„Тук не говорим въобще за никакви хакерски действия, говорим изцяло за действия извършени с цел последваща измама“, каза още Тулев.

В зависимост от престъплението, правосъдното министерство предлага различни наказания: „Който чрез информационна система или компютърна мрежа се представи за друго лице, като използва чуждо име, снимка или други лични данни, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до три години и с глоба до 5000 лева“.

„Това е хипотезата, в която създавате фалшив профил от името на премиера и там започвате да пишете коментари и публикации, които накърняват неговото достойнство“, поясни киберекспертът.

Но ако престъплението се окаже рецидив, предпоставка за друго нарушение или създаване на електронен подпис, наказанието е до 6 г затвор.