България плаща 3,2 милиона лева за имотите на Симеон

България плаща 3,2 милиона лева за имотите на Симеон

С3 месеца забавяне правителството прие решение за изплащане на обезщетение на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок, съобщиха от Министерския съвет.

Става дума за обезщетението на стойност 1,6 млн. евро, или 3,2 млн. лв., което бе присъдено на бившия цар и сестра му от Европейския съд по правата на човека в Страсбург през 2023 г.

Двамата осъдиха България, защото от 2009 г. насам не могат да ползват горите си, които според тях са принадлежали на цар Фердинанд, а след това и на баща им Борис III.

През 2009-а държавата реши, че имотите с площ 1654 хектара са били реституирани на Симеон и Мария-Луиза незаконно. Въпреки че съдът в Страсбург се произнесе миналата година, досега държавата не бе изплатила обезщетението им. Срокът бе ноември 2023 г.

Преди седмица обаче казусът се заплете още повече, след като Софийският окръжен съд призна държавата за собственик на 16 000 дка земи и гори в Рила. Но отхвърли претенциите Сакскобургготски и Хробок да платят по 125 хил. лв. – равностойността на получените добиви от имотите.

На 8 септември 2011 г. Софийският окръжен съд наложи забрана върху сечта и транспортирането на дървесината. Това определение не е обжалвано от Сакскобургготски и е в сила и до момента, което на практика обезсмисля мораториума.

След произнасянето на окръжния съд се появи и казусът дали Сакскобургготски трябва да върне на държавата обезщетението, присъдено му от съда по правата на човека. В решението на ЕСПЧ има текст, който казва, че то трябва да бъде върнато, ако българските съдилища потвърдят, че имотите са държавни.

Според Министерството на земеделието и горите, което заведе делото като представител на държавата, обезщетението трябва да бъде върнато, ако решението стане окончателно. Адвокатът на Сакскобургготски пред съда в Страсбург Михаил Екимджиев обаче твърди, че обезщетението остава за Симеон и сестра му.

Валя Гигова, която представлява Сакскобургготски пред българските съдилища, обяви, че ще обжалва пред апалетивния съд решението на окръжния. Като се има предвид, че на първа инстанция делото за горите продължи около 13 години, не е ясно колко ще се проточи на втора и на трета.

Досега основното забавяне беше, защото се правеха много сложни технически експертизи, които трябваше да очертаят границите на горите.

Делото за горите е последното от съдебната сага за т.нар. царски имоти, която се точи вече повече от 14 години.

Казусът се разреши така, че и държавата, и бившият цар да са доволни.

За него останаха „Царска Бистрица“ и дворецът „Врана“, а за държавата – бившето стопанство на УБО край „Врана“, ловните хижи „Ситняково“ и „Саръгьол“ и дворецът „Кричим“. Той е единcтвeния двopeц, кoйтo oблacтeн yпpaвитeл oткaзa дa въpнe, но пък казусът стана причина да започнат делата по останалите имоти.