Сигнали за фиктивни интервенции за 300 000 лева в болница „Лозенец”

Сигнали за фиктивни интервенции за 300 000 лева в болница „Лозенец”

За корупционни схеми за над 300 хиляди лева в болница „Лозенец”  сигнализираха д-р Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология и лекари от отделението му.

„Писмото, което е изпратено от колегите ми до министъра на здравеопазването и парламентарната Здравна комисия, съдържа абсолютно всичко. Няма нищо какво да се добави. Сигналът е за неправомерно отчитане на клинична пътека с всичките атрибути, които трябва да има там. След направена проверка се потвърди, че тези нарушения са извършени. Става въпрос за 58 пациенти по една клинична пътека в Отделението по съдова хирургия. Документално се отчита следното нещо: когато има стеснение на кръвоносен съд, той се документира по съответния начин с ангиография, цветна снимка или скенер. Вижда се, че има някакво стеснение, прави се процедура, при която катетър се вкарва в тялото и се записва на съответното устройство. Но тези неща липсват, а за това Здравната каса плаща около 4500 лв. За да се документира, НЗОК изисква да е записано на външен носител. Но нещата, които са правени, са фиктивни. Печели се от парите от Касата. Те отиват за болницата, няма персонални печалби”, заяви в студиото на „Здравей, България” д-р Хазърбасанов. По думите му, след подадения сигнал от него и колегите му, са започнали и заплахи.

„Това, което се случва в болницата през последната седмица, са постоянни натяквания за това какви ще са последствията за работещите там. Заплахите са към децата, които работят в клиниката – моят екип. За тях това е болезнено, аз не се чувствам заплашен. Благодаря им, че не си мълчат, а са направили нещо достойно”, поясни лекарят. 

От своя страна заместник-директорът по медицинската част на УМБАЛ „Лозенец“ д-р Светлин Сталянов заяви следното: „Проверката от НЗОК установява пропуски в изпълнение на пътеката и попълване на документацията, но няма данни за законови, морални и етични нарушения. В периода, в който става това действие, системата не е функционирала. Извършвани са изследвания, правени са записи на процедурите, но по една или друга причина те не са качвани. Първоначално възниква технически проблем, който е отстранен и след това доцент Хазърбасанов устно забранява да се качват филми от образните изследвания от факса. По принцип няма право на това”.

Д-р Хазърбасанов отрече това да е вярно. „Не съм издавал подобни заповеди. Тогава бях в отпуск. Това е манипулация и откровена лъжа, с която се опитват да отместят вниманието от същественото. Във факса архивирането на документите въобще не влиза. За съжалениe, машината постоянно създава проблеми и не може да се разчита на нея. Архивирането за нуждите на клиничните пътеки се извършва на други носители”, заяви медикът.