Медицинските бележки за отсъствия в училище отпадат изцяло

Медицинските бележки за отсъствия в училище отпадат изцяло

Отпадат медицинските бележки, с които в училище се извиняват отсъствия. Това обяви здравният министър проф. Христо Хинков, като обаче не уточни кога точно ще има промяна.

Някои лекари броят медицинските бележки за отделна услуга и вземат пари за тях. Фрапантен случай, например имаше в столичен лекарски кабинет – според сигнал на родител: Лекар поискал от дете 20 лева за издаване на медицинска бележка.

Ще се ползва амбулаторен лист

Като документ вместо бележката ще се използва амбулаторният лист от прегледа, съобщи министърът пред bTV. „На последното заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на „Информационно обслужване“ и на Министерството на образованието и науката да отменят изцяло медицинските бележки за учениците и да се използва амбулаторният лист. Имаме принципното одобрение на този акт от страна на Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се финализира в най-скоро време, така че медицинската бележка да отпадне въобще като един документ, който допълва това, което се прави от общопрактикуващия лекар“, каза Хинков.

Когато се прави преглед, се дава амбулаторен лист и именно той трябва да бъде приет от съответното учебно заведение за медицинска бележка, смята министърът.

Още промени

 Чака се и увеличение на дните, които могат да бъдат извинявани от родителите. Сега те са общо 10 на учебна година, а след промяната трябва да станат 15. Това заяви преди няколко седмици образователният министър проф. Галин Цоков пред БНТ. В момента тези дни са до 3 с молба към класния ръководител и още 7 – с разрешение на директора на съответното училище.