Пазарът на труда  в Перник започна бавно да се съживява

Пазарът на труда  в Перник започна бавно да се съживява

Последната седмица на изминалата година беше много неблагоприятна за пазара на труда в Перник. От началото на тази година пазарът на труда като че ли е в летаргия. Добрата новина е, че в последната седмица на януари предлаганите работни места се увеличиха макар и само с 5 и станаха 93. Добрата новина е, че се увеличиха с 2 и свободните места за висшисти и те станаха 20.

И през отминалата седмица е актуална офертата за работа на 10 общи работници за Радомир и 13 продавач-консултанти за Перник.

Освен тях, на трудовата борса в Перник през отминалата седмица се предлагат свободни места за: чистач-хигиенист, медицинска сестра, общи работници в промишлеността, кранист, работници в кухня, машинни оператори фармацефтични продукти, строителен инженер, лаборант, шофьор на тежкотоварен автомобил, рехабилитатор, банков служител, логопед, техник-механици на отоплителни, хладилни и вентилационни инсталации, електромонтьори, бродировачи, обслужващи магазин, касиер, снабдител-доставчик, психолог, монтажник на дограма, младши експерт, старши експерт, обслужващ работник промишлено производство, старши специалист, учител ресурсен, обслужващ бензиностанция- газостанция, рецепционист, образователен медиатор на 4 часа, горски стражари, помощник-готвачи, монтьори на топлофикационни съоръжения, готвачи, лесничей, химик-аналитици, биолози-микробиология, охранители, специален педагог.

Случващото се на пернишкия трудов пазар не е инцидентно. Обикновено през зимния сезон предлаганите свободни места намаляват чувствително, тъй като няма търсене заради свиването на строителството и някои сезонни дейности. С навлизането в зимния сезон не се наблюдаваше значително намаление. Но в края на декември станахме свидетели на драстично намаляване на свободните работни места.

През изминалата седмица преобладаваше търсенето на кадри за обслужващите дейности, а след тях за производството. Прави впечатление, че в края на първи срок се появиха свободни места за учители.

 И през отминалата седмица се запазва тенденцията  хората със средно и по-ниско образование да имат по-големи шансове да си намерят работа. На тях Бюрото по труда в Перник предлага 73 свободни места и 20 за безработни висшисти.