Намаляват болните от грип и заразни болести в пернишко, твърдят от РЗИ

Намаляват болните от грип и заразни болести в пернишко, твърдят от РЗИ

Намаляват заболелите от грип и остри респираторни заболявания в пернишко. През изминалата седмица са регистрирани 137 болни, при 146 за предходната. Заболеваемостта през този период в областта е била  195,88%оо, при средна за страната 142,82%оо към 22.01.2024 г. Това информираха от Регионалната здравна инспекция в Перник.

Наполовина по-малко са и болните от заразни болести. През седмицата са констатирани 34 заболели, при 60 за предходната.

Над два пъти по-малко са и болните от варицела в областта. Регистрираните през седмица болни са 19, при 47 за предходната. Заболелите са от общините: Перник, Радомир и Ковачевци. Най-много са болните на възраст 1-4 години- 8. Следват възрастовите групи: 5-9 г. – 6 и 10-14 г. – 5. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ №5 „Вела Пеева“, ОУ „Св. Константин Кирил Философ“ гр. Перник, ДГ „Радомирче“ и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Радомир и ДГ с. Лобош

По-малко са и заразените с коронавирус в региона. През седмицата са установени 12 болни, при 20 за предходната. Хоспитализирани са само 2-ма в МБАЛ „Р. Ангелова“. През изминалата седмица е регистриран само 1 потвърден случай на скарлатина. Става въпрос за дете на 6 г. от Перник.

Другата добра новина за региона е, че през седмицата няма нито един болен от чревни инфекции.

От РЗИ увериха, че са извършени епидемиологични проучвания на всички регистрирани случаи. Обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 30 проверки. От тях 7 са  относно спазване забраната за тютюнопушене, а 3 са по жалби и сигнали на граждани. В резултат на направените проверки, през седмицата са издадени 6 предписания за отстраняване на констатирани нередности.

И през изминалата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 75 проби от питейна вода в различни населени места на областта, за да се установи дали отговарят на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.