Кметът на Перник се срещна с  представители на делегациите от побратимените градове, на ФЕКГ и с ръководителите на чуждестранните групи, участващи в XXХ Международен фестивал “Сурва“

Кметът на Перник се срещна с  представители на делегациите от побратимените градове, на ФЕКГ и с ръководителите на чуждестранните групи, участващи в XXХ Международен фестивал “Сурва“

Кметът на община Перник Станислав Владимиров се срещна с делегациите от побратимените градове, представителите на ФЕКГ и ръководителите на чуждестранните маскарадни групи, участващи в XXХ юбилеен Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва“.

На срещата, която се проведе в тържествената зала на Минната дирекция присъстваха представители на 17 маскарадни групи, както и членове на ФЕКГ и делегации от 15 държави. „През тези два дни всички вие сте усетили колко много означава Сурва за нас, перничани. Сигурен съм, че фестивалът значи много и за вас, защото тази магия и този дух преплетен от традициите може да се усети само тук“, каза кметът Владимиров. Той благодари на гостите, че отново са тук и със своите  групи са обогатили ХХХ Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, каза още Владимиров. Той добави, че фестивалът става все по-популярен не само в България, но и в чужбина. Заслуга за това имат хилядите участници, които са неизменна част от провеждането му.

В Перник всички ние можем да усетим голямата българска душа“, каза президентът на ФЕКГ Ларс Алгел. Пред гостите той припомни, че през 2004 г. в Перник се е състояла конвенцията на ФЕКГ и коментира, че от тогава фестивалът се е развил изключително много. „Това лято, 20 години по-късно, Перник отново ще бъде домакин на конвенцията на ФЕКГ“, обяви президентът на организацията.

Той коментира, че тазгодишното издание на фестивала е най-мащабното досега, а откриването е оставило изключителни впечатления в гостите на града. Той пожела с всяка следваща година фестивалът да се разраства и все повече маскарадни и карнавални групи от различни държави да участват в него.