Дойде време Перник да пише своята нова история, заяви областният управител пред участниците във форума, касаещ Зеления преход

Дойде време Перник да пише своята нова история, заяви областният управител пред участниците във форума, касаещ Зеления преход

С поглед към бъдещето развитие на Перник областният управител Людмил Веселинов коментира развитието на региона в перспективите на Зеления преход. Той взе участие в първото събитие по европейския проект “Преход на възможностите”, проведен преди ден в сградата на Минната дирекция в града.

“Перник винаги е бил иновативен град, може би най-иновативният в прединдустриалната ера на България. Заводите и мината са били сърцето на индустриална България. Тази индустрия е изхранвала нашите дядовци, нашите бащи и самите нас. Но вече няма как. Дойде време Перник да пише своята нова история и да си спомни за времената на индустриалната ера и че стои на земя на иновации. Нашите родители са изградили своя град с енергията, с мините, със стоманата. Но идва ера на зелени технологии”, каза Людмил Веселинов и допълни, че Перник не трябва да гледа със страх, а със жажда и дори алчност към бъдещето, както е било в миналото.

“Градът има подкрепата и на Европа, и на държавата. Време е да станем най-иновативният, най- модерният в България, за да станат децата ни добре платени и готови за бъдещия свят”, добави Веселинов.

„Благодаря на организаторите на събитието, защото на дневен ред стоят много въпроси пред нас – какво значи зелената трансформация, какво значи справедлив преход към въглеродна неутралност, дали е справедлив този преход, дали ще стане тази трансформация и най-важното – дали всички хора ще усетят положителния ефект от нея“, каза кметът на Перник Станислав Владимиров, който поздрави участниците в първото събитие от европейския проект „Преход на възможностите“.

„Във всички разговори, водени с европартньорите ни и с изпълнителната власт, полагаме усилия тези европейски средства, които са огромни за мащабите на нашата община, да са насочени към бизнеса и хората. Наистина трябва да има и меки мерки – например за преквалификация – но когато създадеш условия за стопанска дейност, когато насочиш този ресурс към нови индустриални зони, нови бизнес точки, всички ние ще усетим този справедлив преход“, коментира още Владимиров.

На събитието присъства и зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов, който изтъкна, че всички региони у нас трябва и е важно да се възползват от всички инструменти по справедливия преход.

“Темата е важна, тъй като е важно да говорим за предизвикателствата, но и за възможностите, които преходът дава”, каза Ненов, който участва в откриващата част на събитието.

Той представи някои от европейските инструменти, чрез които може да се финансира справедливия преход към въглеродно-неутрална икономика, като Фонда за справедлив преход, Модернизационния фонд, Националния план за възстановяване и устойчивост, както и реформите, предвидени в него.

Участие в събитието взе и зам.-регионалният министър Ангелина Бонева, която сподели възможностите за кандидатстване с проекти по новите трансгранични програми между България и съседните страни.

„Успешните проекти показват, че системата може да работи. Ако индивидуалният успех придобие мащаб, може успешно да бъдат развити градовете и регионите“, сподели Бонева и допълни, че в новата трансгранична програма със Сърбия осигуреният бюджет за проекти е над 75 млн. лв. По думите на Бонева по нея има възможност за интегрирани инвестиции, свързаност и възможности за партньорство.

Форумът е организиран от “Бранд Медия България”, издател на медийните сайтове Economic.bg, ESGnews.bg и Kmeta.bg.