Вдигат с 15% заплатите на всички 540 служители в „Топлофикация Перник“ със задна дата!

Вдигат с 15% заплатите на всички 540 служители в „Топлофикация Перник“ със задна дата!

Във връзка с инфлацията и повишените разходи за основни продукти и услуги , Бордът на директорите на  Централата е взел решение да бъдат повишени заплатите на целия персонал в „Топлофикация Перник“ със задна дата от 1 ноември. Добрата новина съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Чавдар Стойнев.

„Топлофикация Перник“ е поредното голямо българско дружество, за което стана ясно, че възнагражденията са увеличени не само на служителите с минимална заплата, както задължава законът, а на всички работещи без изключение.

„В общественото пространство се коментира средно увеличение на фонд работна заплата във фирмите през настоящата година между 9 и 10%. Ние с колегите смятахме доста, направихме някои оптимизации и се радваме, че успяхме да създадем работеща формула, според която, без да правим съществени ограничения и промени, да увеличим всички заплати. Считам, че в тези времена това е достойно увеличение за всеки българин. Надявам се колегите да оценят нашите усилия и да успеем да ги мотивираме да продължат да са все така старателни и отдадени в работните си задължения и през новата година“, заяви инж. Чавдар Стойнев.

Изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ определи като „спекулации“ и „опити за всяване на паника“ появилите се слухове, че поради увеличението на минималната работна заплата в страната и повишените разходи за труд, много работодатели ще пристъпят към масови съкращения на служители в опит да ограничат разходите си.

„Няма как да се уволняват квалифицирани, съвестни и справящи се добре с работата си служители масово, така че не мисля, че подобни тези ще се реализират. От няколко години влизаме от криза в криза, но рязко нарастване на безработицата не се наблюдава. Това е доказателство, че в масовия случай работодателите успяват да се справят с икономическите препятствия, които забавят трудовия процес и инвестициите. Ние също имаме такъв пример. Макар и след 2 години усилен труд, забавяния и купища проблеми, първите 3 когенератора, произвеждащи енергия от чистия природен газ, вече работят. Вместо да се отказваме, ние продължаваме да работим активно по внедряването в експлоатация на още нови съоръжения от същия тип, за да направим по-екологично производството на енергия“, подчерта инж. Чавдар Стойнев.

Той допълни, че изпълнението на този проект, както и работата по новите, изисква наемане на допълнителен персонал в дружеството, което има положителен ефект за заетостта в района и води до намаляване на безработицата.

„Инвестициите в обновяване на съоръженията и смяна на горивния микс са не само ключът към удължаване на живота на дружествата като нашето, но и помагат за увеличаване на заетостта в съответната община“, категоричен е инж. Чавдар Стойнев.