БСП обсъжда на пленум евроизборите

БСП обсъжда на пленум евроизборите

Националният съвет на БСП обсъжда на заседание подготовката за участие в предстоящите избори за членове на Европейския парламент.

Тази година за БСП освен европейски избори, ще има и пълен цикъл отчет и избори в партията, т.е. ще се избират нови ръководства на основни партийни организации, общински и областни председатели, делегати на конгреса, председател на партията на пряк избор и конгрес. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на партията, на което е дадено начало на организационната и политическата подготовка за изборите за членове на Европейския парламент през юни.

Тя посочи, че през април Националният съвет ще подреди листата с кандидати за евродепутати и ще приеме платформата за евроизборите. „От юли започваме пълен цикъл отчет и избори в партията, те трябва да продължат до септември, през октомври ще има пряк избор на председател от всички членове на партията и ноември – конгрес, на който председателят трябва да встъпи в нов четиригодишен мандат“, каза Нинова.

На въпрос вярно ли е, че се готви промяна в устава, за да се кандидатира за трети мандат, както твърди Кирил Добрев, Нинова коментира, че самото му твърдение очевидно показва непознаване на процесите в партията. Устав се променя на конгрес, конгресът ще бъде през ноември, а изборът на председател ще бъде през октомври, следователно няма как да се промени уставът преди избор на председател, каза тя.

На влизане в централата на партията депутатът и член на НС на БСП Румен Гечев коментира пред журналисти, че ще разработят критериите за номинации на кандидати за евроизборите.

На въпрос обсъждат ли се вече някакви имена за евродепутати, той отговори, че имена няма и тепърва първичните организации ще предлагат такива.

Попитан дали е готов за още един мандат като евродепутат, заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин отказа отсега да коментира темата.

На заседанието на Националния съвет на БСП ще бъдат разгледани критериите и процедурите за издигане на кандидати за членове на ЕП, работата по политическата платформа за предстоящите избори и даване начало на събрания и конференции за номиниране на кандидати на БСП за евролистата, която ще бъде утвърдена от НС на БСП през април, съобщиха от партията.