Фестивалът „Сурова Брезник ’2024“ доказа, че традициите в брезнишко са живи

Фестивалът „Сурова Брезник ’2024“ доказа, че традициите в брезнишко са живи

Студът и снегът не успяха да изплашат сурвакарите от община Брезник и областта, които участваха в ХIX Маскараден фестивал „Сурва Брезник“ 2024, който се проведе днес. Стотици брезничани и гости на града дойдоха, за да се потопят в магията на Сурва.

Звън на сурвакарски хлопатари и звънци, страшни маски, внушителни ликове, музика и много настроение изпълниха в събота центъра на Брезник, по време на деветнадесетото издание на маскарадния фестивал.

Кметът на Брезник Васил Узунов откри официално фестивала. В словото си той подчерта, че заслугата за провеждането на този празник е на сурвакарите, които предават традицията на деца и внуци. „Благодаря на малките сурвакари за усилията и особения плам, с който се отдават на това уникално преживяване“, заяви Узунов.

Областният управител  Людмил Веселинов поздрави брезничани и гостите на града с празника. Той подчерта, че трябва да се гордеем с този обичай и с традициите си.

След това започнаха дефилетата на сурвакарските  групи. На площада, пред читалището, можеха да се видят внушителни ликове, причудливи маски и запазени традиции както от брезнишко, така и от общини в региона като Перник, Радомир, Земен и Ковачевци. Общият брой на сурвакарите в тазгодишното издание на проявата е над 1200.

И въпреки че фестивалът нямаше конкурсен характер, всяка група се стремеше да представи по най-убедителен начин традициите и обичаите, присъщи за своето населено място. Община Брезник, която е организатор на този фестивал е подготвила награда за всички групи, които са взели участие. Всяка от тях ще получи парична награда от 200 лева, плюс плакет и грамота за участието си. Организаторите на фестивала са приготвили още две награди: парична награда за „Най-възрастен участник” – 50 лева и парична награда за „Най-малък участник” – 50  лева.

Наградата за най-малкия участник във фестивала получи тригодишната Радост Радославова от групата на село Велковци, община Брезник.

Наградата за най-възрастен участник в тазгодишното издание на брезнишкия фестивал отиде при Георги Стоянов, от групата на село Сирищник, община Ковачевци, който е на 76 години.

Безспорно гвоздеят на фестивала беше тържественото запалване на фестивалния огън. Под звуците на сурвакарските звънци и възторжените викове на сурвакарите, небето над Брезник се озари от празничната заря, която още повече повдигна настроението на всички, дошли да съпреживеят магията наречена Сурва.

Гости на вълнуващото за общината събитие бяха: областният управител Людмил Веселинов, кметовете на Земен-Михаил Златанов, на Батановци-Радослав Петров, представители на държавни и регионални институции.

Маскарадният фестивал „Сурова Брезник ’2024“ по безспорен начин доказа, че традициите в брезнишко са живи и се предават от стари на млади.