Нова забрана от Брюксел: Голяма промяна с плащанията в брой

Нова забрана от Брюксел: Голяма промяна с плащанията в брой

Европейският парламент (ЕП) и Съветът на Европейския съюз се споразумяха относно правилата за борба с прането на пари. Те предвиждат по-специално забрана на плащанията в брой на суми над 10 хиляди евро и засилване на контрола върху криптовалутите. Това съобщават на уебсайта на Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Както се отбелязва, за плащанията в брой в ЕС е установен максимален лимит от 10 хиляди евро, което ще затрудни престъпниците при прането на пари. Освен това страните членки ще имат възможност да въведат по-ниска максимална граница.

Според предварителния договор задължените лица ще трябва да идентифицират и верифицират лицето, извършващо касови операции от 3 до 10 хил. евро. Търговците на луксозни стоки също ще трябва да проверяват самоличността на своите клиенти и да докладват на властите за съмнителни транзакции.

По-строги правила ще се прилагат по-специално за търговията с бижута, луксозни автомобили, частни самолети и яхти, информира „Фокус“.

От 2029 г. новият закон ще важи и за футболните клубове. Това е така, защото професионалният футбол, с милиарди долари инвестиции от трети страни, се смята за „потенциален портал за пране на пари в Европа“.

Освен това според закона се планира да се установи по-строг контрол върху криптовалутите и банковите транзакции на богатите с нетна стойност от най-малко 50 милиона евро. От доставчиците на услуги за криптоактиви ще се изисква да прилагат мерки за надлежна проверка на клиента, когато извършват транзакции на стойност 1000 евро или повече.

Законът трябва да бъде официално одобрен и от Европейския парламент и страните от ЕС. Новите правила ще бъдат наблюдавани от националните органи и координирани от новия Европейски орган за борба с прането на пари (AMLA)./Източник: БЛИЦ