Двойно са се увеличили болните от грип в пернишко, алармира РЗИ

Двойно са се увеличили болните от грип в пернишко, алармира РЗИ

Двойно са се увеличили заболелите от грип и остри респираторни заболявания в област Перник през изминалата седмица. Регистрираните болни през седмицата са 146, при 73 за предходната. Заболеваемостта през този период в региона е била 208,75%оо, при средна за страната 148,48%оо към 14.01.2024 г. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

Значително са намалели болните от варицела в региона. Констатираните през изминалата седмица болни са 47, при 63 за предходната. . Заболелите са от общините: Перник, Радомир, Брезник и Земен. Най-много болни има на възраст 5-9 години- 17. Следват възрастовите групи: 1-4 г. – 12; 10-14 г. – 10;15- 19 г. – 7 и 39-50 г. – 1. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ №5 „Вела Пеева“ и СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“ – Перник, ДГ „Валентина Терешкова”-  Батановци, НУ „Архимандрит. Зиновий“ и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Радомир.

Другата добра новина е, че и заболелите от коронавирус са по-малко. Регистрираните през изминалата седмица заразени са 12, при 20 за предходната, двама са хоспитализирани, няма починали.

През изминалата седмица е установен 1 болен от ентероколит. Става въпрос за дете на 9 г. от Перник, соето е хоспитализирано в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ гр. София.

От РЗИ уверяват, че при всички заболели са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата здравните инспектори в Перник са извършили 34 проверки. 10 от тях са относно спазване забраната за тютюнопушене. 3 са свързани със спазването на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.

И през изминалата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейни води. Взети са 30 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на  изискманията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.