Перник е в предгрипна обстановка, предупреди директорът на РЗИ

Перник е в предгрипна обстановка, предупреди директорът на РЗИ

Чувствително са се увеличили заболелите от грип и остри респираторни заболявания в областта през изминалата седмица, по данни на Регионалната здравна инспекция в Перник.

На въпроса- има ли опасност и в нашата област да бъде обявена грипна епидемия както в Смолян, директорът на РЗИ д-р Александър Златанов поясни. „Наистина броят на заразените с грип и ОРЗ в нашата област се увеличи значително. На практика, ние сме една-две стъпки преди обявяването на грипна епидемия. В момента сме в предгрипна епидемия. Ако и тази седмица броят на заболелите се увеличава със същите темпове, то през идната седмица е много вероятно да се наложи да обявим и при нас грипна епидемия. Издали сме предписания на детските градини и ясли, учебни заведения и на кметовете за въвеждането на рутинни предепидемични мерки- филтър в детските градини и ясли. Целта е да ограничим събирането на много хора в затворени помещения, което благоприятства разпространението на грипа“.

На въпроса- обявяването на грипна епидемия ще се отрази ли на провеждането на Международния фестивал Сурва 2024 в Перник, д-р Златанов поясни: “Категорично не. Ние няма да предприемем марки, каквито бяха взети по време на ковид пандемията. Навън, на открито, няма опасност от разпространението на грипа. Фестивалът се провежда на открито, което не представлява опасност по отношение на разпространението на грипния вирус. Нашите мерки са насочени повече към закритите помещения и пространства- детски консултации, болници, приемни, където има реална опасност от разпространението на грипния вирус. Затова апелирам да се спазват  елементарните хигиенни изисквания“,