Очакват ни по-студени дни до средата на следващата седмица

Очакват ни по-студени дни до средата на следващата седмица

Топло време ни очаква днес, но от събота зимата се завръща. Какво време може да очакваме до края на януари?

„Топлото време ще се задържи и днес, но от следобед и вечерта започва промяна с увеличаване на облачността и валежи в страната. Единственото опасно явление ще бъде увеличението на снежната покривка, вятърът ще бъде по-слаб“, каза синоптикът Петър Янков в студиото на „България сутрин“.

Той прогнозира, че валежите в събота ще обхванат целия Балкански полуостров. У нас в събота вечерта снежната покривка в северните райони ще достига 10-15 см, в южните – до 7 см. В неделя валежите постепенно ще спират, но времето ще остане хладно, стана ясно още от прогнозата на Янков за Bulgaria ON AIR.

Снежната покрива средно в планините е между 40 и 110-120 см. Следват по-студени дни до средата на следващата седмица, които ще задържат снежната покрива в населените места.

„Следващата седмица времето ще бъде много динамично и с бързи промени в температурите. Ако в понеделник и вторник минималните температури се движат между -9 и -4 градуса, а максималните са между 2 и 4-5 градуса, в сряда бързо ще се повишат. Ще превалява дъжд и сняг. В четвъртък ще захладнее и ще завали сняг, главно в западните планински райони. От петък започват нови валежи, застудяване и сложна обстановка в страната“, съобщи Янков.

По думите му времето в следващите дни ще бъде много динамично, а студените дни предстоят в края на януари, когато към Балканите ще се спусне студен арктически въздух.

„Зимата започва да отстъпва, но при тези климатични промени времето над Балканите е много динамично и с чести циклони. Има леко изместване на зимата, природата компенсира с по-хладна пролет. Дългосрочните прогнози са за нормална пролет с повече сняг и по-студено време в началото на февруари“, посочи още Янков.