146 години свободен Радомир

146 години свободен Радомир

Има дати в историята на всеки народ, които са вдълбани като надпис в камък и времето не може да заличи, дати, които се превръщат в ориентир към бъдещето

Една от тях е 14 януари, свързана с Освобождението на Радомир.

На тази дата градът се прекланя пред подвига на всички знайни и незнайни герои, донесли свободата и възкресението на Радомир.

Тържествената церемония започна с рецитал на учениците от ОУ „Христо Смирненски“ и едноминутно мълчание в памет на всички онези, дали живота си за свободата.

Пред паметника на Никола Корчев на площад „Войнишко въстание“ венци поднесоха зам.-кметът Станислава Генадиева и председателят на Общински съвет-Радомир Светослав Кирилов, като отдадоха дължимото уважение за храбростта и саможертвата на всички загинали за Освобождението на град Радомир.

Със сведени глави, цветя поднесоха и учениците от ОУ “Христо Смирненски“, представители на образователни, културни и социални институции и граждани.

Почит и уважение отдадоха учители, директори и ученици от всички училища в гр. Радомир:

Пред паметната плоча на Опълченците от Радомирско се поклони СУ “Св.Св.Кирил и Методий“; НУ“Архимандрит Зиновий“ се преклониха пред паметника и делото на архимандрит Зиновий Поппетров. От ТПГ“Н.Й.Вапцаров“ оказаха своята признателност към Апостола на свободата, като поднесоха цветя пред бюст-паметника на Васил Левски. Учениците от ПГТ“Юрий Гагарин“ поднесоха цветя на паметната плоча на Йоаникий Стойков.

Радомирци казват: „Свободата е ценен дар от нашите предци, който трябва да пазим като зеницата на очите си, да я ценим и да й вдъхваме стойност с ежедневна отговорност и доблест в делата ни. Свободата ни дава не само правото да избираме как да живеем, но и задължението да правим верни избори по пътя, който извървяваме заедно като общество! Поклон!“