Жителите на село Чепино получиха ценен подарък от Община Ковачевци

Жителите на село Чепино получиха ценен подарък от Община Ковачевци

На 13 януари сурвакарите от сурвакарската група на село Чепино посетиха кмета Васил Станимиров в сградата на Общината.

Кметът на община Ковачевци използва възможността, за да връчи на председателя на НЧ “Гео Милев“ в село Чепино заповед, която е издадена на основание решение на Общинския съвет в Ковачевци. С него се предоставя на читалището в село Чепино помещение, в което да се  използва от читалището.

„ Дълъг беше пътят, докато стигнем до това решение, но усилията със сигурност си струваха. Толкова години, дори не знам колко са те, жителите на село Чепино си нямаха свой „дом“, в който да развиват дейност, да спазват традициите и да се веселят. Да ви е честита новата придобивка. Предавайте традициите на своите деца и внуци“, пожела Васил Станимиров. Той изказа благодарността си на съветниците от БСП, както и на независимия съветник Ивайло Йорданов, които са помогнали жителите на село Чепино да си имат най-после свое помещение, в което да развива дейност читалището. Така, на практика, кметът Васил Станимиров изпълни поетото обещание пред жителите на село Чепино, по време на предизборната кампания за местни избори миналата есен.

Традицията на Сурва се съхранява и предава на поколенията в община Ковачевци.

 По стар народен обичай, на 13 и 14 януари, сурвакари тръгнаха по домовете в община Ковачевци, за да гонят злите духове. Традицията на Сурва се съхранява и предава на поколенията в община Ковачевци.

В селата на общината лумнаха огньове, а сурвакари със страшни ликове и огромни хлопатари обикаляха огъня за здраве.