До 17 градуса през тази седмица, но през уикенда…

До 17 градуса през тази седмица, но през уикенда…

До края на януари времето ще е с близки до обичайните зимни параметри. Въпреки някои резки аномалии към по-топло, температурите и периодичните снеговалежи ще поддържат усещането за зима.

Във вторник ще усетим ветровата вълна на студен атмосферен фронт – силни студени северозападни пориви в Дунавската равнина и по южните склонове на Стара планина.

От сряда до петък страната ни ще е подвластна на топъл средиземноморски въздух, който, макар и за кратко, значително ще повиши дневните температури. Облачността ще е динамична, често значителна. Вятърът – южен, осезаемо силен в четвъртък.

В четвъртък и в петък ще е кулминацията на затоплянето, със следобедни температури около и малко над 15 градуса в Предбалкана, по Черноморието, в Югоизтока и по долината на река Струма.

В петък около обяд ще е в ход поредно януарско застудяване. Ще се усили студеният вятър от северозапад. Над страната от запад на изток ще превали, в по-значителни количества – в Източна България. На югоизток ще има и гръмотевична активност.

Почивните дни ще са студени и ветровити. Призори термометрите ще падат до минус 7 – минус 8 градуса, а денем – около и под нулата. Метеорологичните модели допускат оформянето на циклон в Средиземноморието. Ако се запази неговата сила и посока, в събота ще има валежи от сняг на много места у нас.

В неделя и понеделник (21-22 януари) може да се очакват интензивни снеговалежи в районите по Черноморието. В същия период вятърът ще е мощен от север, с почти ураганни параметри по крайбрежието. По откритите брегове вълните ще са над 5-6 метра.

След това, почти до края на последната януарска седмица, валежи са малко вероятни. Около 25-26 януари предстои затопляне, с дневни температури в интервала 5-10 градуса. С леки колебания в низходяща посока тези температури ще се запазят до края на месеца. Слаб снеговалеж е възможен около 27 януари.