Архивите са копродуцент на документалния филм „Отмъстителката“

Архивите са копродуцент на документалния филм „Отмъстителката“

Държавна агенция „Архиви“ е копродуцент на документалния филм „Отмъстителката“, представящ историята на Мара Бунева, съобщават от Държавен архив-Перник. Филмът тръгва на голям екран през този месец.
Документалната лента представя драматичната съдба на Мара Бунева. Опитва се да отговори на въпроса как и защо една обикновена жена от началото на ХХ век се превръща в терористка, готова да отмъщава за поробеното си отечество? За Бунева има много определения – героиня, хладнокръвен убиец, вманиачена последователка на македонската кауза – те обаче дават откъслечна представа за тази малко позната жена. Лентата събира малкото факти и широко тиражираните легенди за живота ѝ, за да ни насочи към размисъл за терзанията на атентаторките и драматичните им съдби.
Продуцент на филма е „Б ПЛЮС ФИЛМ“ ЕООД, а копродуценти – Държавна агенция „Архиви“ и „СОНУС“ ООД.
Режисьор на филма е Ралица Димитрова. Тя е дипломирана като режисьор във ВГИК, гр. Москва. Работила в Студия за документални и научно-популярни филми „Време”, в Българската Национална телевизия, от 25 години на свободна практика. Автор и режисьор на много документални и научно-популярни филми, детски и музикални телевизионни предавания, на статии за различни вестници и списания; на радио пиеси. Филмите ѝ са участвали и награждавани на много фестивали в България, Русия, Германия, Полша, Италия, Косово, Гърция, Индия, Франция, Япония, Португалия, Литва, Армения, Испания, САЩ, Испания и др.
Премиерата на филма по екраните е през този месец, като предпремиерата прожекция ще бъде на 14- ти януари в Дома на киното в София.