Студът се задържа до края на седмицата, в края на другата ни очаква пролет

 Студът се задържа до края на седмицата, в края на другата ни очаква пролет

Жълт код за студено време беше обявен през последните дни за северната част на България. Синоптикът Петър Янков посочи в студиото на „България сутрин“, че днес е един от най-студените дни за януари.

„В момента около Мизия и Плевенско температурите са от минус 16 до минус 14 градуса. В София в центъра е минус 11 градуса. Студеното време ще продължи до края на седмицата.

Янков уточни, че времето е идеално за ски, но ниските температури все пак са проблем.

„В неделя минималните температури в планините ще бъдат около минус 19 градуса. София ще се задържи най-студената балканска столица през уикенда. Максималните температури в населените места ще бъдат до 4-5 градуса“, прогнозира синоптикът за зрителите на Bulgaria ON AIR.

След около седмица ниските температури ще бъдат история.

„Следващата седмица във вторник и сряда се очакват нови снеговалежи, въпреки че слабо ще се затопли. Температурите сутрин ще бъдат от минус 8 до минус 4 градуса. Ще се затопли чувствително – с дневни температури до 7 градуса. Снеговалежите бързо ще отминат. В Западна България ще вали мокър сняг“, заяви Янков.

Синоптикът прогнозира чувствително повишение на температурите в края на следващата седмица. Те ще достигат до цели 8-15 градуса.

По думите на Янков продължава процесът на климатично затопляне, като в момента се намираме в апогея на затоплянето. Аномалиите ще продължават с по-топло време през зимата.

„Природата компенсира с по-хладно лято и повече валежи. Тази зима е малко по-хладна от предишната, за това допринася „Ел Ниньо“, отбеляза Янков.