Над 1300 сурвакари ще участват в ХIX Маскараден фестивал „Сурва Брезник“ 2024
Снимки: Архив Днес и Утре

Над 1300 сурвакари ще участват в ХIX Маскараден фестивал „Сурва Брезник“ 2024

Община Брезник е в трескава подготовка за провеждането на ХIX Маскараден фестивал „Сурва Брезник“ 2024 Той ще се проведе на 20 януари- събота, от 14 часа, на площада пред читалището в Брезник.

„В момента правим последни уточнения за организацията на традиционните игри по Сурва, които се провеждат по селата в нашата област вечерта на 13 януари и на другия ден- 14 януари. При нас това се превръща в красив празник, който е своеобразна репетиция за фестивала. Мога да кажа, че към момента са подали заявка за участие 19 групи и 7 детски. Всички те ще преминат по централната улица в града и пред читалището, на площада, ще представят това, което са подготвили. Нашият фестивал, както знаете, е без конкурсен характер. Община Брезник, която е организатор на този фестивал е подготвила награда за всички групи, които са взели участие. Всяка от тях ще получи парична награда от 200 лева, плюс плакет и грамота за участието си. Подготвили сме храна за всички участници във фестивала. Искам да се похваля, че нашият фестивал придобива известност с всяка изминала година. Тази година, за сега, в него участващите групи са с 3 повече. Очакваме на ХIX Маскараден фестивал „Сурва Брезник“ 2024 да участват над 1300 сурвакари. Очакванията ни са за слънчево време. Миналата година, въпреки дъждът който се изля, всички сурвакари се представиха много добре“, поясни заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска. Тя допълни още, че  организаторите на фестивала са приготвили още две награди: парична награда за „Най-възрастен участник” – 50 лева и парична награда за „Най-малък участник” – 50  лева.

Добревска подчерта, че организаторите си запазват правото да фотографират, филмират, записват и излъчват програмите на участниците в дефилето /цялостно или фрагменти от тях/ с цел реклама и архив.