Адвокат: Васил Божков ще си вземе обратно самолета

Адвокат: Васил Божков ще си вземе обратно самолета

Частен съдебен изпълнител продава самолет, собственост на фирма на Васил Божков. Обявената цена е близо 29 милиона лева без ДДС. Преди 3 години Антикорупционната комисия запорира имущество на бизнесмена за близо 400 милиона лева, предаде БНТ.

В документите на частния съдебен изпълнител е отбелязано, че върху обявения за продан самолет има вписани три залога от банка и пет запора от НАП и Антикорупционната комисия.

Според бившия член на антикорупционната комисия Адв. Атанас Черногорски обаче в документите има пропуски.

„Липсват някои от реквизитите, а именно, къде може да се направи оглед на самолета. Липсва реквизит, кой е основният кредитор или пък номера на делото по което е осъден“, каза адв. Атанас Черногорски, бивш член на антикорупционната комисия.

И е категоричен, че действията на частния съдебен изпълнител не са начало на разпродажбата на конфискуваното от държавата имущество на Васил Божков в началото на 2021 година.

Антикорупционната комисия внесе искове за отнемане на незаконно придобито имущество на стойност над 400 милиона лева в исковите молби тогава бяха включени 36 имота, няколко автомобила, яхта, моторна лодка както и конкретния самолет, който тогава беше с 5 милиона по-скъп или 34 милиона лева.

Предвид, че познавам ситуацията и приблизително развитието на нещата при господин Божков, мога да кажа, че ако бъде извършена публична продан на самолета, той би попаднал отново във фирми или лица, които са в сфери на влияние, може би, на г-н Божков – възможно е и това да стане“, коментира адв. Атанас Черногорски, бивш член на антикорупционната комисия.

До ситуацията с продажбата на активи -може да се е стигнало и след налагането на запори спрямо дружествата на Васил Божков, включително и на фирмата, чиято собственост е бил самолета и тя да е доведена до фалит. Или пък:

„Маньовър за освобождаването им от тежести. По отношение на тежести като възбрани или запори наложени от държавата или изпълнителната власт“, каза адв. Атанас Черногорски.

От екипа на Васил Божков отклониха поканата ни за становище по темата. Ако самолетът бъде продаден, новият собственик ще трябва да направи още 970 хиляди евро разходи, за да вкара машината в движение. Публичната продан е насрочена за 13 февруари/Източник: Marica.bg