Перничанинът Никола Минчев по-харесван от Лена Бориславова и Лорер

Перничанинът Никола Минчев по-харесван от Лена Бориславова и Лорер

Бившият парламентарен шеф и претендент за следващ във “вътрешна” конкуренция с Атанас Атанасов – перничанинът Никола Минчев, води по рейтинг сред депутатите на ПП-ДБ според социология, която партията му е поръчала. Според  “24 часа” младият юрист получава при декемврийския сондаж 24% одобрение и малко под 36% неодобрение – един много добър резултат за днешните политически реалности.

Следват го Даниел Лорер със 17% и Лена Бориславова с 15,4. При Лена обаче негативните оценки са 56,1%.

Високо неодобрение събира и лидерът на “Да, България” Христо Иванов – цели 60 на сто. Иначе съпредседателят на коалицията се мери по харесване с Лена и Лорер – одобряват го 15% от анкетираните. Проучването, направено по поръчка на “Промяната” обаче не е претеглило електоралната любов към ген. Атанасов. То е изготвено преди да стане ясно, че и двамата с Минчев желаят шефския стол в НС от Росен Желязков след ротацията.

Генералът потвърди, че няма да е кандидат за конституционен съдия. Неофициално стана ясно, че лидерите на коалицията в замяна давали подкрепата си той да стане председател на парламента, но Никола Минчев се изненадал от това и настоял въпросът да се реши с гласуване в групата.

Всеки 6-и избирател харесва и единствения към момента евродепутат от ПП-ДБ Радан Кънев. Пламенният Явор Божанков, преминал от социалистите към “Промяната”, пък събира над 13 на сто одобрение при 41,5% негативни оценки. Настимир Ананиев е с 10 на сто почитатели и 40%, които не го харесват. Най-непознат сред тестваните депутати е Йордан Терзийски – одобряван от 7% и неизвестен на 61 на сто.

Приблизително същата класация се повтаря при въпрос “Бихте ли гласували за…”, ако тези хора са издигнати за евродепутати. Води Никола Минчев с 18,4% потенциален вот, следва Данииел Лорер с 12,2.

Рейтингът на настоящия зам.-председател на парламента Минчев като потенциален водач на евролиста е съизмерим с процента на ПП-ДБ при въпроса ако сега има избори за НС, за кого бихте гласували. 19,1 посочват коалицията на десните и “Промяната”. На уточняващ въпрос губят или печелят двете формации от съюза си близо 27% виждат в него полза. Според 16,6 и двете страни търпят щети, а близо половината запитани не могат да преценят. 7,3% сочат, че ползата е за ПП, а вредата – за ДБ, според 2,7% е обратното