Инж. Чавдар Стойнев:2024-та се очертава също да е напрегната, но дано да е ползотворна както изминалата

Инж. Чавдар Стойнев:2024-та се очертава също да е напрегната, но дано да е ползотворна както изминалата

За „Топлофикация Перник“ изминалата 2023 година беше много успешна. Успешно пуснахме в експлоатация три когенератора и подготвяме въвеждането на още два.

„Това за нас е сериозно постижение, тъй като до сега централата не е работила с когенератори. Пуснем ли в експлоатация и другите два, ще можем да  намалим значително ползването на въглища“, поясни изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев.

На въпроса- има ли някаква актуална информация, след като стана ясна сумата, която България ще получи по Плана за възстановяване и устойчивост, инж. Стойнев сподели: “До колкото знам, за сега няма никаква конкретна информация от страна на управляващите към дружествата, които осигуряват топлоснабдяването. Визирам нашето дружество в случая. Нашето дружество  нито за миг не е прекъсвало да работи в посока намаляване на замърсяването на околната среда, максималното редуциране на вредните емисии във въздуха и намаляване ползването на въглищата като основно гориво за централата. Нашата цел е да се съобразяваме с високите екологични изисквания, поставени от Европейския съюз. Имаме намерения за реализирането на още инвестиции в съоръжения, както и реализирането на инвестиционни проекти в посока намаляване до минимум използването на въглищата като основно гориво. Някои от тях са още като намерения и в етап на преговори, но има и такива, които са „зациклили“ по трасето на тяхното одобряване. Въпреки високите изисквания, които поставя Брюксел, ние сме амбицирани да оцелее дружеството и да продължи да се развива като осигурява качествена и екологосъобразна услуга на клиентите си. Въведем ли в редовна експлоатация и новите два когенератора, ще гарантираме качествено подаване на топла вода на първо време извън отоплителния сезон, без да използваме въглища. Бедата е, че първо трябва да преминем бюрократичния път- издаване на разрешения за строеж, организиране на обществени поръчки и едва след това да преминем към същинската част на монтажа на когенераторите и изпитанията. Хубавото е, че вече натрупахме опит от монтажа на първите три, така че сега би трябвало да ни е по-леко. Започнахме 2024 г с мисълта, че ни предстои още много работа, но имаме желание да продължим да работим в посока реализиране на екологичните изисквания, поставени от ЕС. Очертава се и настоящата година да е напрегната, но дано да е успешна както изминалата.

„Топлофикация Перник“ няколко години дава награди на Международния фестивал Сурва. Тази година дружеството отново е приготвило изненада. Според инж. Стойнев, ще бъде награден един от участниците във фестивала. За сега той не конкретизира каква ще бъде наградата, но със сигурност ще се хареса на номинирания.