Задава се застудяване, което ще вкара времето в релси има опасност от поледици и наводнения

Задава се застудяване, което ще вкара времето в релси има опасност от поледици и наводнения

„Някои части на нашата страна от Коледа до днес направиха средни температури подходящи за южните части на Гърция

Само след няколко часа обаче всичко ще си дойде на мястото. Предстои наистина застудяване“, това прогнозира климатологът Симеон Матев.

„Ще се нормализират температурите. През новата седмица, в сряда сутринта, температурата ще падне и под -10 градуса, но все пак сме януари. Температури под – 15 градуса – -20 градуса е нормално да се достигат.

Не е нормално да имаме 10-15 градуса и то с дни наред. Това застудяване ще вкарат времето в някакви нормални релси“, каза още той.

„Като цяло минаваме доста късметлийски с това застудяване, защото процесите, които ще протичат, няма да са толкова активни, каквито сме свикнали да има – няма да има дебела снежна покрива в равнините, валежите няма да са с големи количества“, обясни климатологът.

По думите му единствено в най-южните части ще паднат по-големи количества. „Но половината от тях вече паднаха и не предизвикаха преливане на реки. Все пак нивото на реките се вдига, но няма да предизвика опасно високи стойности“, отбеляза Матев.

Друг риск от опасност ще има в нощта на вторник в цялата страна – този риск е свързан с преминаване на температурите от положителни в отрицателни.

„Ако пътното платно е мокро, ще започне да замръзва. Някои хора отвикнаха от тези опасности през зимата“, припомни Матев и допълни: „С понижението на температурите дъждът ще премине в сняг, но валежите няма да са толкова интензивни, за да можем поне децата да се зарадват на сняг. За ски обаче ще става“.

„При спускането на студове от Арктика насам се получават доста опасни ситуации, но този път ние сме пощадени. Наводненията са по-вероятни отколкото температури като минус 30-40 градуса. При нас по-вероятния сценарии са наводненията. И тази година ще ги има“, категоричен бе Матев.

„Следващите дни не се очакват процеси, които да предизвикат наводнения“, добави той.

„Паднат ли за по-малко от час 50 литра на квадратен метър, а това в нашата страна не е рядко явление, въпросната река става опасна“, отбеляза специалистът в сутрешния блок на Нова ТВ.

„Най-голямата сила на застудяването ще бъде в сряда и четвъртък, ще последва кратко затопляне и отново ще има кратко застудяване. След това може да имаме пролетни температури.

След 20 януари, според предварителните сценарии обаче, може да ни връхлети малко по-сурова зима“, прогнозира климатологът.

Матев не пропусна да пусне и една шега в ефир относно времето по празниците: „Двама мъже си говорят и единия казва на другия: Ако твоята нова приятелка помни снежна Коледа, значи е стара за тебе“.