Прогноза за времето – 8 януари 2024 година

Прогноза за времето – 8 януари 2024 година

В началото на седмицата изглежда, че зимата се завръща. Такава е прогнозата за времето за първия ден от новата седмица.

 Задава се сняг

 В понеделник вятърът ще се ориентира от северозапад, в североизточните райони ще бъде от север-североизток, умерен до силен, и с него ще нахлува студен въздух.

 Ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Със застудяването по-късно през деня в много райони от Северна България и високите котловинни полета на Западна дъждът ще преминава в сняг.

 Към 14.00 часа температурите ще бъдат от минус 2° в Североизточна България до 8°-9° на места в Южна, в София 1°-2°.

 Условия за поледици

 Преди обяд в североизточните райони от страната ще има условия за поледици, а през нощта срещу вторник в почти цялата страна ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Ще духа северозападен, в Източна България север-североизточен вятър, с който ще продължи да прониква студен въздух и ще има снежни виелици.

Времето в планините

  В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, в Родопите под 1000-1200 метра – дъжд. Ще духа слаб и умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура  на височина 1200 метра ще бъде 2-3°, на 2000 метра – около минус 3°.

 Ще вали ли сняг на морето?

 По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, които след обяд ще започнат да се примесват със сняг, а по-късно през деня по северното крайбрежие ще спрат. Ще духа умерен северен вятър, с който температурите ще се понижават и към 14.00 часа ще бъдат от 0° по северното крайбрежие до 5°-6° по южното. Температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала, съобщава дежурният синоптик на НИМХ Христо Христов.